Ardooie heeft de grootste oversterfte van alle Vlaamse gemeenten

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De oversterfte in Ardooie bedraagt het voorbije jaar 67,4 procent. Dat is het hoogste percentage van gans Vlaanderen en veel meer dan het West-Vlaamse gemiddelde van 14 procent. Eén van de oorzaken is uiteraard de coronapandemie. “Maar ook de verouderde bevolking van Ardooie zal daarin wel een rol spelen”, zegt burgemeester Karlos Callens.

Volgens gezondheidsinstituut Sciensano zijn er in België in 2020 126.000 mensen gestorven. Dat zijn er in dat uitzonderlijke coronajaar 17.966 of 16,6 procent meer dan de ongeveer verwachte 108.000. Ardooie scoort met 67,4 procent oversterfte het slechtst in gans Vlaanderen.

“Eén van de oorzaken van dit hoge cijfer is de grote uitbraak van Covid-19 in november en december van vorig jaar in Woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Ardooie”, zegt burgemeester Karlos Callens (Groep 82). “70 à 80 procent van de bewoners waren positief. Er waren in die periode ook 11 à 12 sterfgevallen per week in Ardooie. De verouderde bevolking van onze gemeente is volgens mij ook één van de oorzaken. Ouderen sterven vaker dan jonge mensen aan de gevolgen van een Covid-19-besmetting omdat ze een onderliggende ziekte hebben. De bevolking van onze gemeente verouderde omdat jonge mensen, vaak jonge universitairen, na hun studies bleven hangen in universiteitssteden of gewoonweg voor hun werk wegtrokken van Ardooie. Ondertussen is dat toch al iets beter geworden omdat er ondertussen weer meer werkgelegenheid is in Ardooie en dat we er als gemeentebestuur ook voor zorgen dat Ardooie aantrekkelijker wordt voor jonge gezinnen om er te blijven of komen wonen.”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.