Ardooie geeft premies voor wie kinderopvang start of bestaande opvang uitbreidt

Schepen Valerie Buyck. © foto JCR
Redactie KW

“Een absolute noodzaak omdat Ardooie en Koolskamp meer jonge gezinnen willen aantrekken”, zegt Véronique Buyck, schepen van Kinderopvang.

“Wij vinden het als gemeentebestuur belangrijk dat er voldoende voorschoolse kinderopvangmogelijkheden zijn voor baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar”, stelt schepen Véronique Buyck (Groep 82). “Belangrijk omdat Ardooie een aantrekkingspool wil blijven voor jonge gezinnen. De komende jaren komen er heel wat nieuwe woningen bij, onder andere in de verkavelingen in de Sprietstraat en op de Tassche. Er moeten nieuwe opvangmogelijkheden komen omdat er een aantal onthaalmoeders zijn die er omwille van hun leeftijd zullen mee stoppen.”

Voorwaarden

De premies kunnen toegekend worden vanaf 1 februari. “Er is een eenmalige startpremie van 400 euro per kinderopvangplaats ter ondersteuning van de opstart of uitbreiding van een kinderopvanginitiatief”, vervolgt de schepen. “Start je bijvoorbeeld met een kinderopvang voor acht kindjes dan krijg je acht keer 400 euro of 3.200 euro. De maximumpremie mag niet meer dan 4.000 euro bedragen.”

Aan de toekenning zijn ook voorwaarden verbonden. Er moet een erkenning van Kind & Gezin zijn, de opvang moet op het grondgebied van Ardooie liggen en minstens vier dagen in de week open zijn. “Zaterdag- en zondagopvang voor kinderen van ouders die in het weekend werken, tellen elk voor twee opvangdagen”, vut de schepen aan. “Er is in de gemeenteraad ook beslist aan elke kinderopvang een jaarlijkse speelgoed- en materiaalpremie van 150 euro en aan elke groepsopvang 350 euro toe te kennen.”

Vormingen

Onthaalmoeders moeten zich vaak bijscholen. “De gemeente Ardooie zorgt zelf voor dergelijke vormingen, volledig op kosten van de gemeente.” (IB)

Info: bij de dienst Kinderopvang in het gemeentehuis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier