https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ardense camping van Koksijdenaar verwoest, maar strijdvaardig blikt hij vooruit om op 1 augustus weer te openen

© (Foto GF)
Redactie KW

Het charmante stadje La-Roche-en-Ardenne aan de Ourthe, een populaire vakantiebestemming, ontsnapte niet aan de zondvloed die vorige week in Wallonië en Limburg een verwoestende ravage aanrichtte. Ook Camping Benelux, het levenswerk van Koksijdenaar Filip Dewulf, moest eraan geloven. Toch denkt de West-Vlaming éérst aan zijn klanten en zet hij alles op alles om hen zo snel mogelijk weer te verwelkomen.

“Het is haast niet te bevatten, maar in nauwelijks twee uur tijd stond alles hier vorige week onder water”, steekt Filip van wal. “Dat hebben we nooit meegemaakt in de 24 jaar dat we hier ons domein uitbaten. Onze eerste bekommernis was: we moeten zo snel mogelijk alles en iedereen evacueren, redden wat er te redden valt en daarbij kregen we hulp van brandweer en politie. Maar in een razendsnel tempo trad de Ourthe buiten haar oevers – op een bepaald moment kwam het water tot aan mijn middel. Tientallen caravans werden meegesleurd, we zagen het hebben en houden van onze klanten overal ronddrijven. Sommige caravans bleven gelukkig staan maar liepen wel onder water, andere sloegen te pletter tegen een boom.”

“Ik weet dat een van onze gasten net een gloednieuwe caravan had gekocht, een investering van al gauw 30.000 euro, maar die is hij kwijt! We hebben zo snel mogelijk een melding geplaatst op onze website om iedereen die bij ons geboekt had te laten weten dat we tijdelijk moeilijk bereikbaar waren want ook alle nutsvoorzieningen waren beschadigd of vernield. We hebben vakantiegangers die geboekt hebben voor de maand augustus gevraagd om enkele dagen te wachten en ons dan een mail te sturen. Het gaat immers om duizenden vakantiegangers, ook uit het buitenland, en alle reservaties moeten worden gereorganiseerd. We krijgen nu massa’s mails elke dag, want onze camping was zo goed als volgeboekt. We zetten alles op alles om op 1 augustus weer operationeel te zijn, maar ook onze infrastructuur is grotendeels vernield. Hoe groot de schade echt is weten we nog niet – we zijn nu volop bezig met alles in kaart te brengen. Nu het waterpeil weer is gezakt zien we pas hoe enorm de ravage is. Caravans hangen in bomen, liggen in het water, alles zit onder het puin en het slijk, de parking ligt vol afval, wegen zijn weggespoeld, elektriciteitskasten zijn afgerukt, het zwembad, het restaurant, motoren, onze verhuurhuizen, de camerabeveiliging, wifi… alles is stuk of zwaar beschadigd!”

© (Foto GF)

Toch helpt Filip in eerste instantie zijn klanten die zijn afgezakt naar de camping om eventueel nog persoonlijke spullen te redden. Tegelijkertijd is hij in actie geschoten om alles opnieuw op te bouwen. “Dat is niet evident, want het is net bouwverlof en je geraakt haast niet aan materiaal”, zegt hij. “Het is een gigantische klus om het hele terrein van 13 hectare op te kuisen met graafmachines en bulldozers. We hebben dag en nacht de handen uit de mouwen gestoken om toch ons restaurant opnieuw te kunnen openen, en dat is al gelukt. We willen en we moeten vooruit! Daarbij kunnen we ook helpende handen gebruiken, maar we vragen dan doelgerichte hulp. Geen kleren, meubelen of huisraad, maar vrijwilligers met schoppen, harken, rakels die mee het grasveld komen opruimen, waarna we dan kunnen maaien zodat het terrein weer verhuurbaar is. We willen echt geen vakantieplekken verhuren op een terrein dat eruitziet als een maanlandschap of als oorlogsgebied!”

Wie bereid is om als vrijwilliger met hark en schop de handen uit de mouwen te steken mag zo snel mogelijk contact opnemen, het liefst via mail info@campingbenelux.be en vermeld als onderwerp ‘vrijwilligershulp’. Adres Camping Benelux: Rue de Harzé 24, 6980 La-Roche-en-Ardenne. (MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.