Archeologische uiteenzetting over vondsten op voormalig Broelhotel lokt honderden geïnteresseerden

Vooral de Trompetterstoren lokt heel wat volk.
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Ter hoogte van het voormalige bekende Broelhotel, gelegen tussen de Dam en de Burgemeester Tayaertstraat wordt er binnenkort gestart met de bouw van het nieuwbouwcomplex ‘Residentie Broelhotel’. Althans dat is de bedoeling op lange termijn want archeologische vondsten staken daar in juli vorig jaar een stokje voor.

De vondsten van de voormalige stadsmuur, stadsgracht en de Trompetterstoren brachten zaterdagochtend honderden mensen op de been. Om 10u30 waren er al meer dan honderd geïnteresseerden die kwamen luisteren naar de specialisten ter plaatse. Er werden dan ook nog extra stoelen bijgeplaatst om iedereen een zitplaats te geven. “We weten dat onze stad een rijke archeologische achtergrond heeft en volgen alles op de voet nu we op pensioenleeftijd zijn. We vinden het dan ook super dat we deze resten kunnen bekijken en meteen ook weten waar we naar kijken” vertelt Linda Meersch (81) uit Kortrijk ons.

Trompetterstoren

De site omvat het volledige Broelhotel. Op de foto zien we een deel van de kelder van het oude Broelhotel en een aantal wandelpaden van tijdens de middeleeuwen.
De site omvat het volledige Broelhotel. Op de foto zien we een deel van de kelder van het oude Broelhotel en een aantal wandelpaden van tijdens de middeleeuwen.

Het terrein werd voorzien van een keerwand waardoor de archeologen nu tot 7 meter onder straatniveau kunnen onderzoeken. “Bij het plaatsen van de keerwanden dachten veel mensen dat we alles gingen afbreken zonder onderzoek. Die keerwanden waren echter noodzakelijk om verder onderzoek te kunnen verrichten. Zo ontdekten we niet alleen de voormalige stadsmuur maar ook waar de huizen vroeger stonden, welke gesteenten ze gebruikten en wat het Broelhotel destijds van die restanten gebruikt heeft. We keren hierdoor terug naar halfweg de dertiende eeuw,” aldus de archeologen van Monument Vandekerckhove.

De schrik dat de Trompetterstoren en alle unieke vondsten ook zouden verdwijnen, zat er eind vorig jaar op de gemeenteraad dan ook diep in. Het is voorlopig nog koffiedik kijken hoe of waar de archeologische vondsten zullen terechtkomen. Momenteel ligt de focus op het verder uitgraven en nagaan of de kalkoven nog kan teruggevonden worden.

“Op dit moment hebben we nog geen restanten of aanwijzingen gevonden dat die kalkoven er ook effectief zit maar dat is het mooie aan onze job. We doen elke dag nieuwe ontdekkingen,” besluit men bij Monument Vandekerckhove. Wie de vondsten wil bekijken, kan dat ook doordeweeks doen en alles mee opvolgen. Rondom de site werden hekkens opgetrokken om geen beschadigingen te krijgen maar men kan er mooi doorheen kijken.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier