Archeologen leggen stukje Romeinse heerweg bloot

Het blootleggen van het tracé van de Romeinse heerweg tussen Antwerpen en Oudenburg is een primeur voor het archeologisch team van De Logi & Hoorne uit Adegem.© LV
Het blootleggen van het tracé van de Romeinse heerweg tussen Antwerpen en Oudenburg is een primeur voor het archeologisch team van De Logi & Hoorne uit Adegem.© LV
Redactie KW

Tijdens een archeologisch onderzoek op het terrein waar in Adegem de nieuwe vestiging van Albert Heijn komt, heeft het archeologisch team van De Logi & Hoorne sporen gevonden van de Romeinse heerweg die Antwerpen met Oudenburg verbond.

Vooraleer op het terrein langs de staatsbaan in Adegem kan begonnen worden met de bouw van het complex waar de nieuwe vestiging van Albert Heijn komt moest er eerst een archeologisch bodemonderzoek worden uitgevoerd.

De groep De Logi & Hoorne is afgelopen vrijdag tijdens dat onderzoek op restanten van de Romeinse heerweg van de tweede tot derde eeuw na Christus gestoten. Die heerweg verbond Antwerpen met het Romeins kamp in Oudenburg.

Grondverkleuringen

“Over die heerweg bestaan er veel hypothesen, maar er was tot op heden nog niemand in geslaagd om een deel van die heerweg bloot te leggen. De heerweg was duidelijk te herkennen aan de afbakkende grachten langs beide zijden van de weg. De grondverkleuringen gaven geven ook een duidelijk beeld van de karrensporen in de weg”, legt Johan Hoorne van het archeologisch team uit.

Normaal wordt een archeologisch onderzoek binnen een bepaalde termijn afgewerkt en wordt het onderzochte perceel dan opnieuw ter beschikking gesteld van de bouwheer. Als de ontdekking echter zeer belangrijk is, kan de termijn van onderzoek worden uitgebreid. Die beslissing wordt boven de hoofden van het archeologisch team genomen.

(LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.