Archeologen graven skelet op in Ieperse binnenstad: “Dit zijn hoogdagen”

Vermoedelijk gaat het om de restanten van een man.©TOERISME IEPER-WESLEY BUTSTRAEN Wesley Butstraen
Vermoedelijk gaat het om de restanten van een man.©TOERISME IEPER-WESLEY BUTSTRAEN Wesley Butstraen
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW Menen

Aan de voet van de Sint-Maartenskathedraal in Ieper vonden archeologen dinsdag opnieuw een skelet. De opgravingen kaderen in het onderzoek dat aan grote rioleringswerken in de binnenstad vooraf gaat. Ook op andere plaatsen rond de kathedraal blijft de ondergrond voor verrassingen zorgen.

Op en rond de Leet is momenteel nog altijd een archeologisch onderzoek bezig in het kader van de grote rioleringswerken die de binnenstad in hun greep houden. Eerder delfden de archeologen aan de kant van het Astridpark overblijfselen van onder meer een 17de eeuws bisschoppelijk paleis op.

Rond de kathedraal troffen de onderzoekers al heel wat stoffelijke resten aan. In en rond de kapel, de voorloper van de kathedraal, werden doden begraven, de begraafplaats bleef bestaan tot 1784. Op de plaats liggen duizenden Ieperlingen uit verschillende eeuwen begraven. Het skelet dat dinsdag werd blootgelegd, is daar vermoedelijk een van. Wellicht gaat het om een man, maar verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

De archeologen troffen al heel wat interessant materiaal aan.©TOERISME IEPER-WESLEY BUTSTRAEN Wesley Butstraen
De archeologen troffen al heel wat interessant materiaal aan.©TOERISME IEPER-WESLEY BUTSTRAEN Wesley Butstraen

“We gaan ook in de Boterstraat met ons onderzoek van start en daar hebben we al een interessante muur gevonden”, zegt Jan Decorte, archeoloog van CO7. “Net als op het Vandenpeereboomplein trouwens. De muur die we daar aantroffen is wellicht een kademuur, waar boten aanmeerden. Maar zeker zijn we nog niet.”

Het project in het centrum van Ieper bezorgt archeologen hoogdagen. “Dat kan ook niet anders, graven in het centrum van een oude stad als Ieper, daar krijg je niet elke dag de kans toe.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.