Aquarellisten stellen tentoon in de Kazematten

Op foto zien we vooraan v.l.n.r. Rose Soete en Mieke Cheroutre. Achteraan v.l.n.r.: Karine Mylle, Mariane Decloedt en Monique Ackaert. (foto EG)
Redactie KW

Schilderijen vragen om tentoongesteld te worden. Dat doet de ‘Vereniging Aquarellisten van de Westhoek’ in de gerestaureerde gebouwen van de Kazematten op zaterdag 21 en zondag 22 september, telkens van 11 tot 20 uur.

De ‘Vereniging Aquarellisten van de Westhoek’ ontstond in 2013 na een deelname aan Buren bij Kunstenaars. De vereniging wil naar buiten komen met eigen projecten en tentoonstellingen. “Noodzakelijk, om onze vereniging meer bekendheid te geven”, zegt Rose Soete. “Intussen zijn we met veertien leden die wekelijks samenkomen in de lokale dienstencentra ‘t Hofland en de Kersecorf.”

“Het is onze bedoeling om echt als vereniging naar buiten te komen”, vervolgt Rose Soete. “We nemen niet enkel deel aan Buren bij Kunstenaars, maar werken ook eigen projecten uit. Onze groep zet het derde weekend van september al meteen een tentoonstelling op poten in de Kazematten in Ieper. Twee dagen later vertrekken de leden naar een expo in Aarschot, georganiseerd door het Aquarel Instituut België. De werken die daar te zien zijn, zijn allemaal van befaamde aquarellisten. In ons land zijn er wel enkele grote namen te vinden, zoals Fernand Thienpondt uit Brugge. Die man heeft met zijn werk al heel de wereld rondgereisd. Zo zat hij onlangs nog in Rusland en Finland.”

Vervolmaking

Al jaren trachten de cursisten zich te vervolmaken in de teken- en aquarelkunst. “Onder meer door bij te leren van ervaren aquarellisten zoals Erik Hostens, Paul Vancleven, Fernand Thienpondt en Christine Dupont. We nemen ook regelmatig deel aan workshops van bekwame artiesten zoals Gerda Mentens, Janine Galizia, David Poxon, Pelagie Berquin en anderen. Een aquarel is een met waterverf gemaakt schilderij. Bij de techniek wordt met wateroplosbare verf op handgeschept katoen gewerkt. Typisch is dat de schilder geen dekkende laag gebruikt. Als je een fout maakt, kan die niet worden verbeterd”, zegt Monique Ackaert. “Sommige leden hebben reeds vijftien jaar ervaring in het aquarel schilderen. Iedereen heeft de kunst in zich, het moet enkel maar worden ontwikkeld. Een dure hobby? Een cursus volgen valt wel mee, maar goed materiaal is belangrijk. Het is ook een tijdje zoeken naar een eigen stijl. Daarom is het belangrijk om les te volgen bij verschillende leraars.”

Tentoonstelling

In de Kazematten worden volgende week werken tentoongesteld van Monique Ackaert, Ghislain Ameye, Rosa Blomme, Monique Capon, Lieve Carnel, Mieke Carnel, Mieke Cheroutre, Mariane Decloedt, Sophie Elkmani, Rudi Knockaert, Claire Legrand, Karine Mylle, Jef Pollée en Rose Soete. De tentoonstelling vindt plaats tijdens het weekend van zaterdag 21 en zondag 22 september, telkens van 11 tot 20 uur in de gerestaureerde Kazematten in de Bollingstraat in Ieper. Men kan ook terecht in de verbruikerszaal. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier