Aprilgrap van De Druivelaar loopt uit de hand in Heule

Vanuit heel Vlaanderen kwamen ze afgezakt om de druiven van De Druivelaar te proeven. © NOM
Redactie KW

Een uit de hand gelopen aprilgrap van De Druivelaar is toch ‘echt’ geworden. Zo’n 160 fans van de scheurkalender uit heel Vlaanderen zijn vrijdagmorgen naar de drukkerij-uitgeverij Inni in Heule afgezakt om… druiven te proeven en meteen in primeur de kalender 2020 naar huis mee te nemen.

Dit jaar had samenstelster Christine Desmet op het blaadje van 31 maart geschreven dat al wie ‘s anderendaags een mail stuurde in het najaar zou worden uitgenodigd om druiven te komen proeven van de druivelaars die waren aangeplant in de tuin bij de drukkerij. Bedoeld als grap, maar liefst 600 lezers reageerden. Uiteindelijk besliste de directie om toch 100 mensen met hun partner uit te nodigen naar een receptie. En er waren ook druiven, maar wel niet van de enkele druivelaars die er effectief staan, maar waarvan de oogst door de extreme hitte mislukt was.

Orgelbouwer Marc Loncke en echtgenote Marijke uit Zarren waren er ook bij: “We vermoedden wel iets van aprilgrap, maar dachten dat het misschien toch waar kon zijn. We kunnen niet zonder Druivelaar. Toen we vroeger met de kinderen aan de ontbijttafel zaten en we hen zagen lachen, wisten we dat het een goede mop was. En nu zijn ook de kleikinderen fan.” Ook grote fans zijn Marc Desander en Marijke Verhulst uit Hulste: “Op 1 januari moet hij er zeker hangen. Toen ik bericht kreeg dat het eigenlijk een aprilgrap was, dacht ik: hoe stom kon ik zijn. Ik heb het dan maar op mijn man geschoven. En kijk, zo zijn we hier nu toch”, lacht Marijke.

Redactrice Christine Desmet was uiteraard in de wolken met het succes. Ze gaf bij de voorstelling van De Druivelaar 2020 ook enkele cijfers mee. Een onderzoeksbureau had gepeild naar de interesse van de Vlamingen voor de kalender. Daaruit bleek dat bijna 92% van de Vlamingen De Druivelaar kent, bij de leeftijdscategorie 36-65 jaar is dat zelf 94%. Ze geven een waarderingscijfer van 8 op 10 en 50% houdt zelfs wel eens een blaadje bij. Velen sturen ook zelf een mop, gedicht of iets anders door. “De Druivelaar is van en voor iedereen”, besluit Christine Desmet.

De wieg van De Druivelaar stond in 1915 in Zwevegem. Nadien gaf uitgeverij Strobbe uit Izegem decennialang de almanak uit. Sinds vijf jaar is het een product van Inni Group uit Heule (een samengaan van Strobbe Izegem en Continuga Heule). “Het is de 105de editie en de bedoeling blijft onveranderd: de mensen de dag laten beginnen met een vrolijke noot”, besloot Christine Desmet.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier