https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Appartementen blijven het duurst in West-Vlaanderen (en stijgen nog in prijs)

Appartementen winnen in marktaandeel in Vlaanderen. West-Vlaanderen is daarin koploper. (Foto Belga) © belga
Redactie KW

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op het aantal vastgoedtransacties in ons land. Al lijkt de markt zich opnieuw te gaan herstellen. Appartementen zitten duidelijk in de lift en blijven het duurst in West-Vlaanderen. Vooral bij appartementen aan de kust trok de verkoop snel weer aan.

In april en mei werd er bijna een kwart minder vastgoed gekocht en verkocht, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In mei was dat zelfs bijna een derde minder. Juni blijkt dan weer een keerpunt te zijn: het aantal transacties steeg opnieuw met 8,4 procent. Dat lijkt uit de Notarisbarometer.

“Het is nu afwachten of deze evolutie zich doorzet. Pas dan kunnen we spreken van een effectief herstel van onze vastgoedmarkt”, weet Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. “De afgelopen 2 jaar steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met meer dan 4 procent. De huidige stijging van net geen 2 procent was de kleinste toename van de 5 voorbije jaren. Of dit een kantelmoment is als gevolg van de coronacrisis moet nog blijken. Voorlopig lijkt het erop dat corona niet meteen een grote impact heeft op de prijzen, maar het is nog wat vroeg om verregaande conclusies te trekken”, aldus van Opstal.

“Een appartement kost in ons land gemiddeld 25.000 euro minder dan een woonhuis. Dat lijkt stilaan een constante te worden, want 5 jaar geleden was dit ook al het geval. Dat de gemiddelde prijs van een appartement blijft stijgen, ook sinds de coronacrisis, is opvallend. Het heeft wellicht te maken met het feit dat de appartementen de laatste jaren aan marktaandeel winnen tegenover de woonhuizen. Bovendien zijn nieuwbouwappartementen erg in trek, zowel bij reguliere kopers als investeerders”, aldus van Opstal.

Uit de notarisbarometer blijkt dat we qua prijs en aantal koploper zijn in West-Vlaanderen. (GF)
Uit de notarisbarometer blijkt dat we qua prijs en aantal koploper zijn in West-Vlaanderen. (GF)

Uit de cijfers blijkt ook dat we in West-Vlaanderen koploper zijn qua aantal appartementen. Gemiddeld bestaat de vastgoedmarkt voor 72 procent uit huizen en 28 procent uit appartementen. In West-Vlaanderen staat het percentage huizen op 61,5 procent. Dat komt door het hoge aantal aan onze kust. De prijzen daarvoor zijn het afgelopen jaar met 3,8 procent gestegen. De afgelopen vijf jaar gaat het zelfs om een totale stijging van 12,6 procent.

Een appartement kost in West-Vlaanderen gemiddeld 271.057 euro. Het Vlaams gemiddelde is 245.355 euro. Over het algemeen stijgen de prijzen voor appartementen. In Vlaanderen stegen de prijzen van de appartementen het afgelopen jaar 5,5 procent. De laatste 5 jaar gaat het zelfs om een algemene stijging van 17,4 procent.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.