Appartementen aan zee nog nooit zó populair als de afgelopen maanden

Oostende. © GL
Redactie KW

De afgelopen maanden werden er spectaculair meer kustappartementen verkocht. Maar liefst 17,6 procent in vergelijking met juni vorig jaar. De trend zet zit voorlopig ook verder in juli. De reden? Door de lockdown kiezen mensen liever voor een tweede verblijf aan zee dan in het buitenland. Ook de prijs van de appartementen schiet de hoogte in.

“Doorgaans is juli een kalmere maand op de vastgoedmarkt”, vertelt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be. “Dit jaar is dit helemaal niet zo. We zien een heel grote stijging in de verkoop van de kustappartementen: 17,6 procent in vergelijking met juni 2019. En je moet weten dat 2019 al een heel druk jaar was. Hoe dat komt? Wel, eerst en vooral is er meer interesse in vastgoed door de lage rentevoet. Mensen hebben heel wat spaargeld, maar dat breng eigenlijk niets meer op. Ze gaan op zoek naar alternatieven en vinden dat in een tweede verblijf.”

Als tweede reden voor de stijgende populariteit, geeft notaris van Opstal de leeftijd mee van de kopers: “We zien dat de gemiddelde leeftijd van mensen die een tweede verblijf kopen, tussen de vijftig en zestig is. Dat zijn mensen die het appartement kopen, als eerste instantie voor de vakantie, maar met de bedoeling om er op latere leeftijd vast te gaan wonen. Doordat die groep ouderen alsmaar talrijker is, wordt de interesse in een tweede verblijf aan de kust dan ook alsmaar groter.”

Verkoop daalde eerst

De coronacrisis zorgt er natuurlijk ook voor dat kustappartementen populairder worden. “Tijdens de lockdown was er een heel sterke terugval van de verkoop. In april daalde de verkoop met 25,7 procent en in mei met 37,4 procent. Toen zagen we dat we veel meer familiegerelateerde vragen kregen, zoals onder andere testamenten. Mensen stellen zich ook vragen bij een verblijf in het buitenland. Hoe gaat de situatie daar evolueren? Wat als ik daar ziek word, hoe zal ik daar verzorgd worden? Misschien worden de grenzen wel weer gesloten. Allemaal zaken die meespelen bij de aankoop van een tweede verblijf.”

Dat mensen tijdens een mogelijke tweede lockdown toch van de zee en het strand zouden kunnen genieten, speelt mogelijk ook mee. “Het is een fenomeen dat we over de hele Belgische kust zien“, gaat notaris Van Opstal verder. “Er is ook een herstel in de rest van het land, maar minder uitgesproken.”

Hogere prijzen

Door de grote interesse, zijn ook de prijzen de lucht ingegaan. Vandaag betaal je gemiddeld 285.954 euro voor een appartement aan de kust, 3,5 procent meer dan vorig jaar. “Dat is natuurlijk logisch: hoe meer vraag, hoe hoger de prijzen. Maar ook hier speelt de leeftijd van de kopers mee. De vijftigers en zestigers gaan vaak voor een nieuwbouw of een recent appartement. Die bevinden zich in een hogere prijsklasse, waardoor die gemiddelde prijs weer gaat stijgen.”

Of interesse in kustappartementen zich zal verder zetten, is moeilijk te voorspellen, al denkt de notaris van wel. “Dit is echt een uitzonderlijke situatie. Zulke grote schommelingen hebben we nog niet veel meegemaakt. Ik denk dat de interesse zal blijven, dat ligt in de lijn van de verwachtingen. Het hangt ook af van welke bijkomende maatregelen de overheid nog zal nemen”, besluit notaris Bart Van Opstal.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier