Apothekersfamilie uit Diksmuide aan de slag in vaccinatiecentrum

Dochter Annelies Hauspie, vader Luc Hauspie en moeder Roos De Prins helpen samen in het vaccinatiecentrum. (foto ACK)©type=
Dochter Annelies Hauspie, vader Luc Hauspie en moeder Roos De Prins helpen samen in het vaccinatiecentrum. (foto ACK)©type="Seq" Annie Callewaert
Redactie KW

De familie Hauspie is bijzonder nauw betrokken bij het vaccinatiecentrum in Diksmuide. Zowel vader Luc Hauspie (70), moeder Roos De Prins (72) als dochter Annelies Hauspie (44) helpen er een handje mee als apotheker. Luc is er zelfs hoofdverantwoordelijke.

Na vele jaren op de Grote Markt in Diksmuide hun apotheek te runnen, waarvan ook een groot aantal jaren samen met dochter Annelies, ging het paar met pensioen en nam de dochter de apotheek volledig over. “In een eerste bericht dat ik kreeg vanuit de beroepsvereniging vond ik het van moreel belang om te helpen. Ik heb het dan ook direct doorgestuurd naar mijn ouders die dat bericht niet kregen omdat zij op rust zijn”, vertelt Annelies Hauspie. Dus stapten wij met zijn drieën in. Mijn ouders wonen in Nieuwpoort, maar komen in het Diksmuidse centrum meehelpen. Papa is de hoofdverantwoordelijke in het centrum.”

In heel Vlaanderen werden er apothekers op rust aangesproken om mee te werken. “Mijn vrouw en ik waren meteen akkoord om ons deel te doen. Wij hebben de tijd om een handje toe te steken, dus waarom zouden we niet? Ik doe het heel graag”, vertelt Luc Hauspie. “De taken als hoofdverantwoordelijke zijn heel divers. Zo moet ik wanneer de vaccins binnenkomen checken of ze op de goede temperatuur zijn gehouden, de nota’s bekijken, zien of er voldoende zijn, de lotnummers controleren en registreren, de frigo waarin ze bewaard zijn controleren, ervoor zorgen dat de temperatuur niet te hoog of te laag is, zodat de vaccins op de juiste temperatuur kunnen bewaard blijven.”

Vaccins klaarmaken

“Daarnaast moeten we ook de vaccins klaarmaken vanaf het flesje tot gebruiksklaar. Op de dag zelf zijn er mensen ter beschikking die de spuitjes klaarmaken, dan moeten we zorgen dat alles aseptisch gebeurt”, vertelt Roos De Prins. “Er moet altijd één iemand van ons aanwezig zijn en het vaccin moet vanaf het moment dat het binnenkomt tot en met de inenting te volgen blijven.”

Het zijn trouwens ook deze apothekers die mee de voorbereiding uitgedacht hebben. “Wij houden contact met andere vaccinatiecentra en zorgen ervoor dat alles voor EHBO en noodmedicatie klaarstaat voor het geval iemand onwel wordt. Daarnaast moet er ook op toegezien worden dat zowel de spuiten als de vaccinflesjes niet in de verkeerde handen vallen. De spuiten zijn bijvoorbeeld gegeerd bij druggebruikers en de flesjes zouden opnieuw gevuld kunnen worden met water om op de zwarte markt als vaccin te verkopen. Het is dus opletten. Hoewel wij niet in contact komen met de mensen die zich laten vaccineren, is het toch een taak die veel voldoening geeft”, aldus Annelies Hauspie.

Vijftien apothekers

“We kregen een opleiding vooraf die meestal over de gebruikte computerprogramma’s ging. Op vaccinatiedagen komen we een half uur voor de start van de vaccinaties aan en we blijven tot alles achteraf opgeruimd is. We zijn met een vijftiental apothekers die elkaar afwisselen. Wanneer het centrum op volle toeren zal draaien, zullen we zo’n 45 uur per week hier nodig zijn, maar we doen het graag.”

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier