Apotheker schenkt voorraad chirurgische mondmaskers gratis weg uit protest

Apotheker Jan De Bal vindt het een verkeerde keuze om mondmaskers via de grootwarenhuizen te verkopen. © MP
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Apotheker Jan De Bal uit Menen deelt vandaag uit protest zijn resterende voorraad van 1.500 chirurgische mondmaskers uit aan de inwoners van zijn stad. De man vindt het niet kunnen dat mondmaskers worden verkocht in de supermarkten. “Als de grootdistributie echt iets wil doen voor de maatschappij, doe dan zoals wij.”

Tegen de middag waren de meeste maskers de deur uit. Iedere klant mocht er twee meenemen. In de zaak in de Gen. Lemanstraat was het dan ook drukker dan normaal. “De overheid heeft ervoor gekozen om de maskers te verdelen via de grootwarenhuizen. Ik vind dat een verkeerde keuze, omdat een korte, maar correcte uitleg bij het gebruik van de maskers hoort. Niet iedereen heeft immers Facebook of zo om filmpjes te bekijken hoe het werkt”, zegt de apotheker.

Weinig respect

“Een mooi staaltje vanuit de regering dat getuigt van weinig respect aan de apothekers”, schrijft De Bal op zijn Facebookpagina. “Sinds het begin van de crisis hebben wij er alles aan gedaan om iedereen van beschermingsmiddelen te voorzien, vragen te beantwoorden, ongeruste mensen duiding te geven. Nu doet de regering alsof de grootwarenhuizen de redders in nood zijn. Die grootwarenhuizen hebben de regering gered van de complete afgang, of zo proberen ze het te laten uitschijnen.”

“De warenhuizen zullen vanaf maandag de chirurgische mondmaskers aanbieden aan de burgers en dat wellicht aan dumpingprijzen. Wat op zich een mooi gebaar lijkt, maar ondertussen verkopen ze er 5 miljoen per week aan de overheid, wellicht aan een veel hogere prijs, maar dat weet niemand. Uiteindelijk zal de burger ze toch betalen via de belastingen. En zo proberen zowel de grootdistributie als de regering er alsnog als ‘zorghelden’ uit te komen. Misschien lagen de mondmaskers al weken klaar in hun loodsen, en hebben ze zo mee de schaarste veroorzaakt? Wie zal het zeggen? Als de grootdistributie echt iets wil doen voor de maatschappij, doe dan zoals ons.”

Verbod

Omdat in het begin van de coronacrisis er een enorme schaarste was aan mondmaskers in de zorgsector, werd de verkoop van de chirurgische mondmaskers in de gewone handel verboden. Alleen apotheken mochten ze nog verkopen. De federale regering besliste om vanaf vandaag dat verbod op te heffen.

De overheid wil ook gebruik maken van de grote aankoopcentrales van de supermarkten om grote hoeveelheden mondmaskers aan te kopen en die dan te verdelen in de medische sector. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier