Apotheek Sanimed werkt als eerste in Oudenburg met robot

Karen Demey, Cindy Bulckaert en Michaël Vandenberghe zijn in de wolken met hun robot. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Cindy Bulckaert, Karen Demey en Michaël Vandenberghe bedienen sinds vrijdag hun klanten in apotheek Sanimed met de hulp van een robot. “Het grote voordeel is dat we onze klanten niet meer alleen moeten laten terwijl we hun medicatie halen. We hebben nu alle tijd voor hen”, duidt het drietal.

Gedurende vijf weken bedienden Cindy, Karen en Michaël van apotheek Sanimed in de Dorpsstraat hun klanten in een container. “Dat was noodzakelijk om binnen het gebouw de aanpassingen uit te voeren en de robot te installeren. Al met al is alles zonder problemen gelukt en konden we snel weer naar onze vertrouwde stek verhuizen.”

Sanimed behoort tot de groep Sodiap en het is ook deze firma die de beslissing om te robotiseren voorlegde. “Ik kende al de voordelen, want heb er destijds mee gewerkt op mijn stageplek”, zegt Karen Demey. “We hebben wel inspraak gekregen en konden via het plan bekijken hoe het er zou uitzien”, aldus Cindy Bulckaert die al 20 jaar in de apotheek werkt en er verantwoordelijke titularis is. Karen Demey is adjunct-apotheker en Michaël Vandenberghe apotheekassistent. “En in juli krijgen we er met Delphine Vandenberghe nog een collega bij.”

Veel efficiënter

Maar wat zijn nu die voordelen van de robot? “We werken veel efficiënter, hebben een beter contact met de klanten en kunnen hen meer uitleg geven over de medicatie die ze vragen of voorgeschreven zijn. Je moet niet meer heen en weer lopen, blijft constant bij de klant en dat kan alleen maar het vertrouwen bevorderen”, legt Cindy uit. “Dit is ook een ideaal systeem naar voorraad en stockbeheer.”

“En als een nieuwe voorraad geleverd wordt, moeten wij die niet meer gaan opslaan maar gewoon scannen en op de band leggen. De rest doet de robot. Dat is veel werk gespaard, hoor”, verzekert Michaël. Die meteen een demonstratie geeft en ons verstomd laat toekijken hoe de robot zijn werk doet. Echt indrukwekkend.

Automaat

“Binnenkort gaat buiten ook een automaat in werk. Aan de hand van een code zullen klanten die er voor sluitingsuur niet geraken, hun medicatie kunnen ophalen. Uiteraard nadat ze van ons bij de aanvraag duidelijk advies hebben gekregen. Ook zal het mogelijk zijn om bepaalde producten, ik denk aan dagcrème of bodymelk, via de automaat te verkrijgen”, besluit Cindy Bulckaert. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier