Apotheek Oostpark toont zich creatief tijdens wegenwerken in Brugsesteenweg

Apotheek Oostpark zit opnieuw volop in de wegenwerken. Doe daar nog een schepje corona op en je begrijpt dat het weer heel wat kalmer is in de apotheek in de Brugsesteenweg. “En ook de verhuizing van AZ Delta voelen wij. Maar we brengen nu ook medicijnen aan huis en hebben onze automaat buiten”, klinkt het bij Jeroen Oosterlynck en zijn echtgenote Soo Kyung Park.

Soo Kyung Park en Jeroen Oosterlynck met hun zoontjes. (foto SB) © Stefaan Beel

Apotheek Oosterlynck werd door Ronny Oosterlynck, de vader van Jeroen, in 1985 opgericht op het Stationsplein. “Sindsdien hebben wij de meeste van onze klanten uit het centrum”, benadrukt Jeroen. Maar toen ook de werken in de stationsomgeving zich aankondigden, keek men om te verhuizen. “Het was nog mijn moeder zaliger die hier met deze locatie kwam opzetten. Op zich zijn we hier goed gelegen. We hebben hier een eigen parking voor de deur en ook langs de baan kan men parkeren, iets wat aan het station moeilijker was. Het is belangrijk voor de iets minder mobiele ouderen, voor wie een verplaatsing te belastend is. We zitten vrij dicht bij het centrum en er is hier ook veel passage van en naar het Mammoetcenter. Daarom zijn we sinds 2013 na onze verplaatsing iedere zaterdag open tot 17 uur. Van AZ Delta kwamen veel patiënten, maar nu is het ziekenhuis grotendeels verhuisd naar Rumbeke en is dat wat verminderd. Maar dat hadden we ingecalculeerd. Toen we hier bouwden, was men al begonnen aan het nieuwe ziekenhuis.”

Focussen op essentie

De apotheek kreeg ook de naam Oostpark, een samenvoeging van de familienamen van Jeroen en Soo. “We leerden elkaar kennen aan de universiteit KU Leuven Campus Kulak Kortrijk (KULAK). Soo is van Zuid-Koreaanse afkomst”, doet Jeroen het verhaal. “Sommige mensen denken dat hier het Oostpark ergens gevestigd is, maar het is gewoon de naam van onze apotheek. We hebben die ook modern ingericht met diverse hoekjes: cosmetica, sportvoeding, baby-artikelen, homeopathie,… We hebben ook geïnvesteerd in een robot en dat biedt nu ook heel wat voordelen. Zo kunnen wij als apotheker ons terug focussen op de essentie van onze job: het advies verlenen en het luisteren naar onze patiënten.”

Ondertussen is de Brugsesteenweg opnieuw het decor van wegenwerken. “Vorig jaar hadden we al het eerste gedeelte. Nu is men gestart aan grote werken die in principe zullen duren tot oktober 2021. Maar we houden er rekening mee dat het wel eens zou kunnen duren tot eind volgend jaar. Bij zo’n werken duiken immers altijd onverwachte zaken op. Er is hier nu eenrichtingsverkeer vanuit het Mammoetcenter richting centrum. Onze patiënten die uit het centrum of uit de Noordlaan komen, moeten dus een omleiding volgen. Als de grote omleiding gevolgd wordt, komt men op de rotonde aan de Koning Leopold III-laan uit, maar die ligt nu ook open. De kleinere omleiding voor het plaatselijk verkeer langs de Prinses Joséphine Charlottestraat biedt wel soelaas. Mensen moeten hun weg wat zoeken.”

“We zijn ook gestart met het aan huis leveren van medicijnen”

Maar over de communicatie vanuit de stad heeft het echtpaar geen klagen. “Zeker ook in moeilijke tijden staat het Roeselaarse stadsbestuur paraat, waarvoor onze dank aan burgemeester Kris Declercq en schepen Griet Coppé. Hoewel we in eerste instantie goed begeleid worden door de stad en hierin goed ondersteund worden, hebben wij bovendien in een apotheek vaak een al iets ouder publiek. Voor deze mensen is het in deze tijden al niet evident om buiten te komen. Daarom ook dat wij gestart zijn met het aan huis leveren van medicijnen.”

Webshop en automaat

Jeroen en Soo werken nog met één bediende, maar staan voor de rest zelf in voor het reilen en zeilen van Oostpark. “We blijven ook verder bouwen aan onze apotheek. Zo hebben we vorig jaar een webshop gelanceerd en nu tijdens eerste lockdown een buitenautomaat MT Matic 24/7 service geplaatst. We kunnen er een bestelling van een klant klaarzetten. Die klant kan dan met een code zijn pakket komen afhalen buiten de openingsuren, praktisch voor de klanten bv. zorgpersoneel die niet op tijd kan passeren. Zij appreciëren onze extra service op maat van Covid-19. We hebben hier binnen in de apotheek voldoende ruimte, dus kunnen we coronaproof te allen tijde de veilige afstand garanderen.”

Moeilijk voor iedereen

Het wordt voor Jeroen en Soo dus nog even op de tanden bijten tot de werken achter de rug zijn. “Uiteraard voelen we dat we minder bereikbaar zijn voor de patiënten. We zijn wel heel dankbaar voor het begrip en de steun die we krijgen van de klanten. In deze gezondheidscrisis merken we toch op dat veel mensen alarmsignalen missen, ze stellen hun consultaties bij huisartsen snel uit. Het is belangrijk dat ze op tijd naar hun huisarts of naar de spoed gaan als het nodig is.”

In deze eindejaars biedt Oostpark naast medicatie ook heel leuke kerstpakketjes aan in de apotheek. “Bent u op zoek naar originele kerstpakket-ideeën? We kunnen jullie daarbij helpen.” Jeroen en Soo weten ook dat ze minder getroffen zijn dan bijvoorbeeld de horecazaken of kledingwinkels die helemaal moeten sluiten. “Ons hart gaat zeker ook uit naar alle handelaars die verplicht de deuren dicht moeten houden. 2020 is een moeilijk jaar voor iedereen. Ook voor ons, daar zijn we eerlijk over. Nu het wat kalmer is in deze coronaperiode proberen we wat meer tijd te kunnen vrijmaken voor onze twee zonen van drie en zes jaar. Die zouden hier overigens liever een speelgoedwinkel zien, dan een apotheek”, besluit het koppel met een knipoog.

Update werken

Nog tot eind 2020 wordt er gewerkt aan de rotonde van de Brugsesteenweg met de Koning Leopold III-laan. De werken zijn noodzakelijk in de strijd tegen wateroverlast, waarmee de buurt in het verleden werd geconfronteerd. De riolering vanuit het Gryspeerdts Hof wordt aangesloten naar de rotonde. In 2021 volgen de riolerings- en wegeniswerken in de Brugsesteenweg zelf tot aan de Waterdam. Het einde van alle werken is voorzien tegen september 2021. Tijdens de werken is het verkeer richting centrum mogelijk. Verkeer vanuit het centrum moet een omleiding volgen. Handelaars blijven bereikbaar. Tussen de rotonde en de Noordlaan blijven de parkeerplaatsen aan weerszijden beschikbaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.