Apotheek levert medicatie aan huis: “Kleine moeite als je ziet wat zorgpersoneel doet”

Simon Vandeputte gaat in zijn vrije uren rond met medicatie bij de mensen aan huis. © MT
Redactie KW

Apotheker Simon Vandeputte doet er alles aan om zijn klanten van medicatie te voorzien. Nu de tweede lockdown er is, probeert hij bij de mensen aan huis te leveren. Dat is handig voor de oudere klanten, die tot de risicopatiënten behoren en op die manier hun woning niet moeten verlaten.

Apotheek Vandeputte plaatste eind oktober een bericht op haar Facebookpagina met de boodschap dat ze de medicatie tot bij de klanten thuis brengt indien ze dat wensen. “Zo zorgen we ervoor dat de mensen die in quarantaine zitten of schrik hebben om het virus op te lopen, ook aan hun medicijnen geraken”, zegt Simon Vandeputte.

De apotheker uit Spiere-Helkijn merkte dat sommige patiënten angstig waren om zelf naar de farmaciewinkel te gaan. “Ik kreeg soms telefoon met de vraag of het rustig was in de apotheek. Dan besef je dat je het anders moet aanpakken.”

Geen extra kosten

Het is niet de eerste keer dat de apotheek die dienst verleent aan haar klanten. “We deden dat eigenlijk al voor mensen die alleen waren en moeilijk tot hier raakten. Als er mensen in nood zitten met hun medicatie en hulp nodig hebben, dan doen wij dat met plezier. Het is een kleine moeite in vergelijking met wat de dokters en het zorgpersoneel voor ons doen in deze moeilijke tijden”, aldus Vandeputte.

De apotheker is dan ook niet van plan om ermee te stoppen wanneer het aantal besmettingen weer flink daalt. “We deden het sowieso al voor vaste klanten die het echt nodig hadden en zullen dat dus achteraf blijven doen voor hen. Nu is er natuurlijk wel meer vraag achter, maar dat zal dan ook wel afnemen wanneer de situatie weer verbetert.”

We doen dit volledig gratis. Moesten we zien dat mensen hier misbruik van maken, dan zou ik daar iets voor beginnen vragen

De apotheek zou met die levering aan huis een extra bijdrage kunnen aanrekenen, maar daar wil Vandeputte niets van weten. “We doen dit volledig gratis. Moesten we zien dat mensen hier misbruik van maken, dan zou ik daar iets voor beginnen vragen. Maar ik ken zo goed als alle klanten, dus ik weet dat dat niet het geval is. Ze moeten dus geen schrik hebben om hiernaar te vragen.”

De apotheker levert in Spiere-Helkijn en in de gemeentes die eraan grenzen. “Zoals ik al zei, het is vaak voor klanten die we kennen en die hier dus ook in de buurt wonen. Ik zou wel eens iets verder durven gaan, maar ga hierin uiteraard niet overdrijven.”

Leveren in vrije uren

Vandeputte moet er natuurlijk wel voor zorgen dat hij zijn apotheek kan blijven openhouden, ook wanneer hij op baan is met de medicijnen. “Ik sta niet altijd alleen in de apotheek. Als mijn collega hier is, kan ik af en toe eens weggaan.”

Wanneer dat niet het geval is, tracht hij te leveren wanneer de apotheek gesloten is. “Ik probeer dan over de middag vlug rond te gaan bij de mensen. Anders ga ik ‘s avonds, wanneer de kinderen in bed liggen. Het blijft dus nog allemaal doenbaar.”

(MT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier