Anzegemse basisschool Bollebos door het vuur voor juf met kanker

Moeten ophouden met werken was voor Juf Ilse Michels de ergste straf. © XC
Redactie KW

De Anzegemse basisschool Het Bollebos organiseerde al verschillende evenementen om juf Ilse te steunen in haar strijd tegen kanker. De vrouw kreeg in mei te horen dat ze pancreaskanker heeft. Nu krijgt ze chemo. De steun is enorm. Zo hebben vrienden in Griekenland al een marathon gelopen. Ook de leerlingen van de school zullen geld inzamelen voor het Kinderkankerfonds, met een heuse scholenloop.

Juf Ilse, voluit Ilse Michels (40) uit Kruishoutem, zit met enkele leerlingen aan een tafeltje in de refter van de lagere school het Bollebos voor een leesuurtje. Een bezorgde leesouder komt even vragen hoe het met Ilse gaat. “Als ik hier zit, gaat het goed. Anders zit ik thuis”, vertelt juffrouw Ilse.

De juf van het tweede leerjaar kreeg op 4 mei dit jaar het verdict. Ze had pancreaskanker. Een bijzonder ernstige kanker met een hoge mortaliteit. “Het was, nee is, nog steeds en bom. Ik heb twee kinderen van 15 en 18 en daarbij twee pluskinderen van 12 en 15. Het ergste voor mij was dat mijn kinderen me zien als ik futloos en ziek ben. Ik wil eigenlijk niet dat de kinderen mij zien afzien. De ene keer gaat het al beter. Vandaag (woensdag, red.) is een goede dag en kan ik meedraaien en naar het leesuurtje komen. Maar soms gaat het ook totaal niet”, vertelt Ilse. Haar vader, Roger Michels, stierf aan exact dezelfde kanker, toen hij 70 was.

“Ik probeer positief te blijven, maar weet niet wat de toekomst brengt”

Na het leesuurtje wast juf Ilse haar handen overvloedig met ontsmettingsalcohol. “De chemo maakt alles stuk, ook mijn weerstand. Ik moet me dus telkens ontsmetten tegen bacteriën, zeker als ik tussen de kinderen zit zoals nu”, legt Ilse uit. De juf moest onmiddellijk stoppen met werken. Ondertussen zou het haar ook niet meer lukken. “Dat was eigenlijk een enorme straf voor mij. Maar ik trek me wel op aan die voorleesuurtjes. Ik voel me dan nuttig“, vertelt ze. Op school wordt ze omringd door al haar collega’s. Ze is bijzonder graag gezien op de lagere school in de Kerkstraat. “Maar ook buiten de school word ik opgevangen door vrienden en familie. Dat scheelt al heel wat bij het verwerkingsproces”, geeft Ilse toe.

In juli kreeg juf Ilse een berichtje van Django Lamont, de man van de directeur Ilse Delombaerde. In het berichtje stelde hij voor om met een bevriende papa, Davy Vandenberghe, een marathon in Griekenland te lopen. Een beetje afzien om het lijden van Ilse te minderen. “Toen ik dat berichtje kreeg, was ik enorm aangedaan. Dat doet wel iets met je, als mensen zoiets willen doen. Ze hadden zich toen al ingeschreven. Ik ben meegereisd naar Griekenland om hen te zien finishen”, vertelt Ilse. Met de actie ‘Run for juf Ilse’ verzamelden ze geld voor een goed doel. Over welk goed doel moest juf Ilse niet lang nadenken: het Kinderkankerfonds. “Ik heb mijn hele leven met kinderen bezig geweest. Ik zat in de KSJ in Kruishoutem en hielp daar mee met het opstarten van de speelpleinwerking. Van beroep ben ik onderwijzeres. Toen ik in Leuven lag, zag ik ook kinderen die ziek zijn. Dat is oneerlijk”, legt Ilse uit.

Naast de marathon kwamen er nog heel wat acties. Zo heeft de Turnkring Anzegem een actie gedaan. Maar ook Anneleen Deseyn bakte taarten tegen kanker op 11 november. “Er zijn ook tassen te verkrijgen met op de ene kant een kindergezicht en het opschrift ‘run for juf Ilse’ en op de andere kant staat ‘lach’. Mijn motto is altijd al geweest ‘lach want je wordt er alleen maar mooier van’. Ik probeer zoveel mogelijk positief te zijn. Het is ook iets typisch voor mij, de kinderen herinneren me ook als de juf die altijd lacht. Voor een grap met de collega’s ben ik ook altijd te vinden. Ik maak heel graag plezier. Dat wil niet zeggen dat ik geen dips heb hoor, soms wordt het mij ook allemaal te veel”, vertelt de juf. Leentje Vancauwenberghe, een collega van Ilse maakte het ontwerp van de stoffen tassen.

Benefietconcert

Op 1 december is er een benefietconcert om geld in te zamelen voor het Kinderkankerfonds. Het evenement gaat door in De Harmonie in Oudenaarde. “Als hoofdact is er Laura Tesoro”, vertelt Ilse. Ook de leerlingen van het Bollebos zullen letterlijk hun beste beentje voor zetten. De school organiseert een scholenloop en dit jaar steunt die het Kinderkankerfonds. De kinderen lopen rondjes en zullen zich laten sponsoren.

“De toekomst? De arts antwoordde dat ze hun uiterste best doen om me te genezen, maar dat hij geen waarzegger is”, zucht Ilse. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier