Anzegem noteert hoogste aantal besmettingen in West-Vlaanderen, drie klassen in quarantaine in VBS De Blokkentoren: “We snakken naar de herfstvakantie”

© BELGAIMAGE
Philippe Verhaest

Met 173 coronabesmettingen tijdens de laatste zeven dagen en een incidentie van 1.171 op 100.000 inwoners leg Anzegem momenteel de slechtste cijfers van onze provincie voor. In VBS De Blokkentoren zitten zelfs drie klassen in quarantaine. Burgemeester Gino Devogelaere (Samen Eén) is duidelijk: “We snakken naar de herfstvakantie.”

Nadat het gemeentebestuur van Wevelgem eerder deze week besliste om het Covid Safe Ticket voor indoor-events vanaf honderd mensen in te voeren omdat de coronacijfers er de pan begonnen uit te swingen, is het nu ook in Anzegem alle hens aan dek.

De laatste zeven dagen raakten 173 inwoners besmet, goed voor een incidentie van 1.171 op 100.000 inwoners, momenteel het hoogste van West-Vlaanderen.

“We hadden het natuurlijk liever anders gezien”, zegt burgemeester Gino Devogelaere (Samen Eén). “De broeihaarden situeren zich duidelijk in onze basisscholen. Ergens ook logisch, want kinderen bewegen zich veel. Ze worden per bus vervoerd, trekken naar de opvang en buitenschoolse activiteiten… We horen dat er ondertussen ook al heel wat leerkrachten in quarantaine verblijven en ook bij de gemeentediensten ervaren we de gevolgen. Onze gemeentelijke bibliotheek draait nu op één medewerker, zijn twee collega’s zijn buiten strijd.”

Draag opnieuw een mondmasker op drukke plaatsen en probeer zoveel mogelijk afstand te houden. We panikeren niet, maar zijn niet blind voor de cijfers

Gino Devogelaere roept zijn inwoners op om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. “Draag opnieuw een mondmasker op drukke plaatsen en probeer zoveel mogelijk afstand te houden. We willen niet panikeren, maar mogen niet blind zijn voor de cijfers. We zullen er in elk geval alles aan doen om de scholen open te houden, al snakken we wel naar de herfstvakantie. Die kan als afkoelperiode fungeren.”

In VBS De Blokkentoren zitten drie klassen in quarantaine.
In VBS De Blokkentoren zitten drie klassen in quarantaine. © Streetview

Elke dag sneltesten bij leerkrachten

Een van de zwaarst getroffen scholen is de Vrije Basisschool De Blokkentoren. Daar zitten momenteel drie klassen in quarantaine. “Het eerste, derde en vijfde leerjaar”, duidt directeur Marijke Decrop. “In het vijfde leerjaar zijn zelfs 17 van de 23 leerlingen besmet. De kinderen krijgen nu tot aan de herfstvakantie digitaal les, daarna hopen we opnieuw iedereen in onze schoolgebouwen te kunnen verwelkomen.”

Om verdere besmettingen te vermijden, neemt de school nu bij alle personeelsleden elke dag sneltesten af. “Die waren tot nu toe stuk voor stuk negatief”, zegt Marijke. “En ook de mondmaskerplicht is opnieuw ingevoerd, ook voor de leerlingen van het zesde leerjaar. We laten niets meer aan het toeval over.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.