Anzegem herdenkt Wapenstilstand

© Paul F.
Redactie KW

Door de coronapandemie vond op Wapenstilstand een kleinschalige plechtigheid plaats aan de afgebrande Sint-Janskerk in Anzegem. Het gebeuren had iets weg van een oorlogstafereel met de verwoeste kerk op de achtergrond. Trompettist Eric Merlier (57) bracht hulde aan de overleden soldaten als afgevaardigde van de Koninklijke Muziekmaatschappij De Eendracht Anzegem-Ingooigem en Davy Demets nam het woord als schepen (Inzet) en inwoner van Anzegem.

“Een dag waarop we blijven zeggen ‘Nooit meer oorlog!’, klonk schepen Demets. “Deze editie was een speciale editie om hulde te brengen. Door de maatregelen moest dit zeer bescheiden en met zo weinig mogelijk toeschouwers gebeuren. Echter wou ik ook onder de aandacht brengen dat we momenteel ook in oorlog zijn tegen een onbekende vijand. Hoewel hij misschien niet meer zo onbekend is, blijft hij toch onzichtbaar.”

“Hierdoor hebben we niet de mogelijkheid om hem recht in de ogen te kijken en te smeken om met deze waanzin op te houden. Daarom wou ik vandaag toch ook even de slachtoffers van deze onzichtbare vijand onder de aandacht brengen alsook hulde brengen aan diegenen die al maanden aan een stuk aan het ‘vechten’ zijn in de frontlinie. Graag nooit meer oorlog, op welke manier dan ook”, besloot Davy Demets.

“Reeds 45 jaar breng ik jaarlijks samen met de fanfare hulde aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog”, vertelt Eric Merlier uit Anzegem. “Sinds mijn 12 jaar sloeg ik geen enkel jaar over om mee trompet te spelen. Ruim 30 jaar spelen we The Last Post hier aan de kerk en ook aan het kerkhof waar er een aantal Engelse soldaten begraven liggen. Buiten het Engels volkslied dat we enkel op het kerkhof spelen, laten we ook het Belgisch volkslied klinken, The Last Post en vroeger weergalmde ook de Vlaamse Leeuw.”

“Mijn vader en de vader van mijn vrouw waren oud-strijders en krijgsgevangenen van de Duitsers”, zegt bestuurslid van de Koninklijke Muziekmaatschappij De Eendracht Roland Caes (74). “We houden eraan om hier elk jaar aanwezig te zijn. Voor ons is dit een speciale dag en we willen dit in ere houden. Onder normale omstandigheden zou er ook een delegatie van de Chiro aanwezig zijn. Het is belangrijk dat de herdenking in ere wordt gehouden zodat de jeugd blijft beseffen dat vrede belangrijk is.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier