Antwerpse ploeg wordt vijfde op EK Zwerkbal in Harelbeke

Harelbeke was dit weekend het decor van een wel heel bijzonder tornooi. Op het Europees Kampioenschap Zwerkbal (Eerste Divisie) streden 32 ploegen uit gans Europa voor de Europese titel. Er waren een 1.000-tal mensen aanwezig.

In het weekend van 11 en 12 mei vond het EK Zwerkbal plaats in het Harelbeekse Forestiersstadion. Een evenement waarbij de 32 beste Europese ploegen uit 9 verschillende landen het met 800 deelnemers tegen elkaar opnemen. Onder andere Frankrijk, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië streden voor het goud. Ook 4 Belgische teams waagden hun kans.

Harry Potter

Zwerkbal of quidditch was oorspronkelijk een fictieve sport uitgevonden door J.K. Rowling. De schrijfster van de Harry Potter boeken. Net zoals in de boeken spelen er per wedstrijd twee teams van zeven spelers tegen elkaar, die steeds een stok ofwel ‘bezemsteel’ tussen hun benen houden. De sport haalt verschillende elementen uit andere sporten zoals rugby, trefbal, en handbal. Zo mag er getackeled worden onder strenge voorwaarden.

Na twee dagen competitie strandde Antwerp QC, vorig jaar nog tweede, jammer genoeg op de vijfde plaats. Daarmee zijn ze de beste Belgische ploeg. De titel was opnieuw voor de Paris Titans. Een zilveren medaille werd binnengehaald door de METU Unicorns uit Turkije en op de derde plaats staan de Werewolves of London uit het Verenigd Koninkrijk.

Antwerpse ploeg wordt vijfde op EK Zwerkbal in Harelbeke

Eerste keer

Toch is Lore Badts, een van de organisatoren, heel tevreden. “Het weer zit mee, iedereen houdt zich aan de regels, alle wedstrijden konden op tijd beginnen en iedereen lijkt zich te amuseren. Meer vragen we niet.” Lore is als vrijwilliger aan de slag bij de Belgian Quidditch Federation en werkte maar liefst 5 maanden aan de organisatie van het tornooi. Het is al de 3e keer dat het EK in België plaats vindt.

Antwerpse ploeg wordt vijfde op EK Zwerkbal in Harelbeke

Joris Heugebaert zakte af naar Harelbeke om zijn petekind Viktor voor de eerste keer te zien spelen. “Viktor speelt voor de eerste ploeg van Antwerpen en voor het nationale team”, vertelt hij trots. “Het is de eerste keer dat ik hem aan het werk zie. Hij speelt nochtans al 5 jaar. Hij is zoeker en het is best wel indrukwekkend om hem aan het werk te zien.” “Zijn grootvader is ooit wereldkampioen lange afstandslopen geweest, het zit dus een beetje in zijn bloed“, vult de mama van Viktor lachend aan. “Bij ons thuis werden de Harry Potter boeken altijd verslonden, gek vond ik het dus niet toen hij vertelde dat hij wilde zwerkballen.”

Ondanks de verwoede inspanningen van Viktor strandde Antwerpen dus pas op de 5e plaats. “Maar dat zullen ze zeker goed maken op het aankomende WK.”, aldus Lore.

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.