Antoine Monballiu uit Zonnebeke blaast 100 kaarsjes uit

Antoine Monballiu, samen met zijn kinderen Martine, Ludwine, Guido en Francine. (foto ZB)©zenon bekaert beselare
Antoine Monballiu, samen met zijn kinderen Martine, Ludwine, Guido en Francine. (foto ZB)©zenon bekaert beselare
Redactie KW

In woonzorgcentrum Sint-Jozef in Zonnebeke vierde Antoine Monballiu zijn 100ste verjaardag. Hij was zijn hele leven lang een landbouwer in hart en nieren.

Antoine zag het levenslicht in Wingene op 31 mei 1921. Hij was de jongste telg uit een landbouwersgezin van vier kinderen. De hoeve was gelegen in de Hazeweidestraat. “Na mijn schooltijd moest ik thuis op de hoeve helpen, maar ik vond dat niet erg. Ik deed dat werk graag”, vertelt Antoine. “Mijn legerdienst vervulde ik gedurende 24 maanden tijdens de oorlogsjaren.”

Op een bruiloftsfeest schoot cupido raak. Daar ontmoette hij Anna Verdonck, ook een meisje uit landbouwmiddens. Ze stapten in het huwelijksbootje en stichtten een gezin dat gezegend werd met vijf kinderen: Francine (66), Rik (+), Ludwine (62), Guido (60) en Marleen (57).

Samen met Anna baatte Antoine op de ouderlijke hoeve een landbouwbedrijf uit. Het was een gemengd bedrijf, met dieren en gewassen. Hoewel hij zelf praktisch nooit gerookt heeft, teelde hij ook tabak.

Werk zijn hobby

Antoine was een landbouwer in hart en nieren. “Ik deed het graag en ik beschouwde het werk op de hoeve als een hobby”, lacht hij. Voor andere hobby’s was er weinig tijd. Enkel op zondagvoormiddag ging hij een kaartje leggen in café De Weegbrug in Zonnebeke. Eens met pensioen werkte hij graag in de tuin, wat hij ook meermaals deed bij zijn kinderen. Anna en Antoine waren vele jaren samen heel gelukkig, maar vorig jaar overleed Anna aan corona. Een volwaardig afscheid kon niet en dat doet nog altijd pijn, zowel bij Antoine als de kinderen.

Na het overlijden van zijn echtgenote nam Antoine z’n intrek in een woonzorgcentrum, eerst in Langemark en nu in Zonnebeke. “Ik ben hier graag, de verzorging is uitstekend.”

Volgende afspraak

Op onze vraag naar een recept om 100 jaar te worden, antwoordt de kersverse eeuweling: “Kalm blijven en veel werken. Je mag terugkeren als ik 110 ben.” Iets waarmee we akkoord gaan. Antoine is ondertussen wat minder mobiel, maar zijn geestelijke gezondheid is nog heel goed.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier