Antiekhandelaar Paul De Grande verkoopt kasteel van Snellegem

De excentrieke antiquair Paul De Grande verkoopt zijn woonst, het kasteel van Snellegem. Hij kocht het op 24-jarige leeftijd voor de neus van de gemeente en verkoopt het nu voor 3 miljoen euro. Stukken van mensen uiteraard, maar het domein heeft een enorme potentie.

Het kasteel is een afgesloten hoofdstuk voor Paul De Grande. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Het kasteel is een afgesloten hoofdstuk voor Paul De Grande. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe

Paul De Grande renoveerde het kasteel grondig zodat het er comfortabel wonen werd. Maar nu is het voor hem een afgesloten hoofdstuk. “Ik woon hier 48 jaar en mijn zoon gaat het gebouw later niet gebruiken. Ook voor de twee dochters lijkt het niet bestemd te zijn. Het huis is fantastisch om te wonen, maar je moet het kunnen combineren met een beroepsactiviteit. Al die jaren kwamen hier mensen van allerlei nationaliteiten naar wat een uniek kader is om mensen te ontvangen en antiek te verkopen”, aldus Paul De Grande.

“We kennen Paul De Grande al op professionele basis én wij zijn gespecialiseerd in bijzonder vastgoed”, zegt makelaar David Fonteyne van Found and Baker, die er van overtuigd is dat ze relatief vlot een koper gaan vinden voor dit exclusief goed. “De markt is bloeiend, mensen zoeken naar levenskwaliteit. Maar het is natuurlijk een bepaalde niche. Het kasteel is ideaal gelegen en technisch is het gebouw meer dan in orde. Qua bestemming kan je ook heel wat kanten uit. Kijk maar naar de culturele tot toeristische uitstraling die bepaalde kastelen in de regio hebben.”

“Ja de gemeente Jabbeke was inderdaad geïnteresseerd. Er waren verregaande gesprekken net voor de eerste lockdown, maar toen viel het stil. En eigenlijk zou ik dit prachtig domein het liefst verkopen aan de gemeente. Het zou een mooie herbestemming zijn”, vindt Paul De Grande.

Concrete plannen

“De plannen van de gemeente waren begin vorig jaar toch wel concreet”, bevestigt heemkundige Johan Ryheul. “Er waren gesprekken tussen Paul De Grande en het gemeentebestuur en voorstellen voor de toekomst. Zo kon de kasteeltuin een meer publieke functie krijgen met onder andere een picknickplaats, een amfitheater en buitenvergaderruimtes en een boogschietpiste in het bos. Het Koetshuis zou expositieruimte worden en het kasteel zou de uitvalsbasis worden voor cultuur en erfgoed én een pronkstuk van de gemeente. Het zou een decor zijn waar je volledig wordt ondergedompeld in de geschiedenis”, droomt Johan Ryheul.

Meningen verdeeld

Burgemeester Daniël Vanhessche geeft toe dat de meningen verdeeld zijn. “Het is ook niet aan mij om te beslissen, want ik stop eind dit jaar. Iets meer dan 3 miljoen voor het hele domein? Ja, de financiën laten deze aankoop en een grondige renovatie voor herbestemming zeker toe. Ik zou durven dromen van wat dit zou kunnen betekenen voor Jabbeke in pakweg 2035.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.