Anthony Van Caeneghem brengt allereerste komedie als bezieler van Het Farcetheater

Bezieler Anthony Van Caeneghem, samen met Jamie-Lee Six. (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Pas 23 jaar is Anthony Van Caeneghem uit Oudenaarde en hij staat met zijn eigen Het Farcetheater aan de vooravond van een belangrijk hoofdstuk in zijn leven. Anthony is inderdaad dé bezieler van Het Farcetheater, een nieuw huis waarin komedie centraal staat. Met Het Farcetheater wil Anthony in de regio Gent de leegte opvullen die er daar toch is en dus besloot hij zelf een eigen komediegezelschap uit te bouwen. Een serieuze gok, maar bezige bij Anthony ziet het wel zitten. De ticketverkoop voor ‘Harrie let op de kleintjes’ loopt als een trein, zodat de eerste productie van Het Farcetheater nu al een succes genoemd mag worden.

‘Toen ik nog een kind was, was ik al bezig met toneel. Op de toneelschool kreeg ik dan weer les van o.a. Anton Cogen, die tegen mij altijd zei : als je in de theatersector wil terecht komen, dan ga je zelf moeten ondernemen. De jobaanbiedingen liggen er niet voor het grijpen. Ik begon dus in 2018 met de uitwerking van mijn eigen project. Er volgde ook een gesprek met een boekhouder. Ik dacht na wat we zouden brengen en waar we dat konden spelen… Ik besloot mijn komediehuis uit te bouwen in Gent, want in deze regio is er niet zoveel op dat gebied. Er bestaat al veel in Antwerpen en in West-Vlaanderen is Jeroen Maes dan weer goed thuis. Ik sprak erover met Viv Van Dingenen, waarna ik bij Christel Domen terecht kwam. Mijn toenmalige docent Peter Van Asbroeck werd ook gevraagd en hij zei ook ja tegen een eerste nieuwe productie. Ik sprak ook met Chris Van Espen over mijn plannen, die eveneens besloot van mee te spelen. Later kwam ik bij Jamie-Lee Six terecht, die in het West-Vlaams mag praten. Anton speelt een klein rolletje.”

Ik herinner mij via sociale media dat je als student met uw tweelingsbroer Gregory vaak filmpjes opnam en die lanceerde op internet. Je bent altijd actief geweest ?

Anthony : “Ik deed van alles, waaronder ook toneelwerk. Ik speelde al Shakespeare, Molière… maar mijn hart ligt bij komedie. Ik vind dat super wijs. En met zo’n mensen samenwerken, zalig. Die mensen hebben dat vak volledig onder de knie. Ze kennen het vak door en door.”

Van waar die naam Het Farcetheater ?

Anthony : “Dat komt eigenlijk door mijn grootvader, die vaak de uitdrukking gaf ‘t is een farce, een klucht. Ik hou wel van dialect en ik vond dat Het Farcetheater wel goed klinkt, want het is ook de bedoeling dat we echte komedie brengen.”

Dat is toch wel een serieuze gok ?

Anthony : “Natuurlijk daar ben ik mij van bewust. Vooraf maakte ik een grondige planning op, inclusief een financiële planning, zoektocht naar een zaal, website uitbouwen, enz. Ik hoop dat het goed mag gaan. Ik heb alvast voor 2021 ook al plannen om met Het Farcetheater iets te brengen. En lukt dat allemaal, dan is het best mogelijk dat we later zelfs twee producties per jaar brengen. Maar dat is nog toekomstmuziek.”

Vertel eens wat meer over het stuk dat jullie brengen.

Anthony : “Het is een knotsgekke komedie van Jon van Eerd, die in Nederland enorm populair is. Hij speelt daar het typetje Harrie Vermeulen. Hij speelt daar alle zalen plat. Eén van zijn stukken is ‘Harrie let op de kleintjes’. We vonden dat een leuke deurenkomedie met kinderwagens, baby’s die worden verwisseld, enz.”

Kan je even het verhaal vertellen ?

Anthony : “Harrie (Peter Van Asbroeck) moet tegen wil en dank babysitten op de baby’s van vrienden, terwijl zijn vrouw naar een feest van de generaal moet. Gevangen tussen beertjes en kleertjes, broekjes en doekjes, papjes en lapjes maakt hij er een enorme puinhoop van. Wanneer zijn vriend aan de deur staat, wil hij ook nog eens mee naar een Star Wars-ruilbeurs. Harrie belt in allerijl zijn nichtje op om te babysitten, maar die zit nog in Parijs. Toch besluiten ze te gaan. Eens terug thuisgekomen zijn de baby’s echter verdwenen. Zo volgen de problemen elkaar alleen maar op…”

Hoe moeilijk is het om een afgewerkt product te kunnen afleveren ?

Anthony : “We zijn er bijna, het is bijna afgewerkt. We kijken uit naar de première. We kijken uit naar het moment dat er publiek in de zaal zal zitten. Wanneer het eerste weekend voorbij is, dan zal ik blij zijn. Dan zal je een ontlading bij mij zien. We spelen tien keer. Tijdens de Gentse Feesten zullen we normaal gezien dezelfde productie hernemen. Of het rendabel is ? Och, normaal spelen andere gezelschappen ook maar een voorstellingreeks tussen de 10 à 15 keren. Krijgen we aanvragen om te toeren, dan zouden we dat wel doen. Maar het is de eerste keer. We zien wel hoe het evolueert.”

Waar wil je binnen vijf jaar staan met Het Farcetheater ?

Anthony : “Ik wil dan nog altijd komedie kunnen brengen. En dat we dan al misschien twee stukken per jaar opvoeren. We zitten in Oost-Vlaanderen, maar aan de eerste kaartenverkoop bemerken we dat het publiek in feite een beetje van overal komt, zelfs uit West-Vlaanderen.”

Had je geen schrik dat de eerste kaartenverkoop ging tegen vallen ?

Anthony : “Helemaal niet. Ik dacht daar zelfs nooit aan, maakte mij er nooit zorgen in. We hebben een goed stuk, goede acteurs en we hebben niet zoveel concurrentie binnen Oost-Vlaanderen om een professionele komedie te brengen. Dat komt dus allemaal in orde, geen paniek.”

Een laatste vraag : hoelang duurde het eer je een goed stuk vond ?

Anthony : “Dat was inderdaad even zoeken. Veel goede stukken werden al gespeeld. We wilden iets nieuws. We zagen in Nederland dat Jon van Eerd heel populair is. We keken dan naar enkele van zijn YouTube-filmpjes. We vonden het leuk. We vroegen dit stuk op, lazen het, vonden het grappig en besloten van die komedie te brengen.” (PADI)

‘Harrie let op de kleintjes’ : vanaf donderdag 6 tot en met zondag 23 februari in Theater Scala in Gent. Tickets via www.farcetheater.be of 0498 97 97 04.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.