Anouschka De Smet uit Veurne in quizprogramma ‘1 jaar gratis’

Anouschka De Smet.© VRT
Anouschka De Smet.© VRT
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Anouschka De Smet is een van de 16 kandidaten die meedingt naar de fel begeerde prijs van het quizprogramma ‘1 jaar gratis’: het nettojaarsalaris van de meest verdienende deelnemer. Thomas Vanderveken presenteert de quiz op Eén, die sinds vorig jaar in een nieuw jasje weer op het scherm is.

Anouschka (26) trok nadat ze was afgestudeerd als vertaler Frans-Spaans als gastvrouw voor touroperator TUI naar Lanzarote. Reizen is haar grote passie en dan is haar talenkennis een extra troef. Via het interculturele jongerenuitwisselingsprogramma AFS verkende ze als studente al verscheidene verre continenten. “Dan leer je fijne mensen kennen, en elke keer beloof je dat je elkaar later zult opzoeken”, vertelt Anouschka. “Om die belofte na te komen heb je echter veel geld nodig, en dat hebben de meeste jongeren natuurlijk niet. Het zou fantastisch zijn, mocht ik dit spel winnen.”

Als kind was Anouschka al grote fan van de quiz. “Van mijn 6 tot mijn 12 jaar keek ik traditioneel na FC De Kampioenen naar ‘1 jaar gratis’”, lacht ze. “Dit jaar moest ik door de coronalockdown noodgedwongen mijn job als barvrouw bij Tennis- en Padelclub Koksijde stilleggen. Ook reizen werd aan banden gelegd, maar niets belet een mens om te dromen en toekomstplannen te smeden… Dat was de aanleiding om mij in te schrijven voor de quiz. Ik stuurde ook een filmpje in waarbij ik mezelf voorstelde en vertelde dat ik met het prijzengeld graag weer zou reizen om AFS-vrienden te bezoeken. Ik heb zeker geluk gehad dat ik werd geselecteerd. Vooral in coronatijden was dit nieuws gewoon te gek.”

Kennismakingsmoment

“Vlak voor de opnames was er een kennismakingsmoment, waarbij we eerst werden getest op corona. In normale tijden zou er een kennismakingsweekend worden georganiseerd, maar dat kon nu dus niet. Begin september startten de echte opnames, en dat was best spannend. Je wilt natuurlijk niet als eerste afvallen. Het is ook wel een speciaal gevoel wanneer de camera’s altijd op je zijn gericht. Je moet antwoorden op persoonlijke vragen en je wilt toch wel een beetje goed uit de hoek komen. Je start het vragenspel telkens met drie kandidaten. Het gaat er niet om of je het snelst kunt antwoorden of alle antwoorden op de vragen kent. Er speelt ook een flinke dosis mensenkennis mee, want de ‘achterban’ kiest het vak van de kandidaat die volgens hen juist zal antwoorden.”

Anouschka blikt terug op een verrijkende, positieve ervaring. “Het is alleen een beetje lastig om niks te verklappen aan de mensen uit mijn omgeving die laaiend enthousiast en nieuwsgierig zijn”, besluit ze.

Vanaf donderdag 14 januari om 20.40 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier