Annick Bentein en Gregory Pollet openen funerarium in Oudenburg

Gregory Pollet en Annick Bentein. © LI
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Met enkele weken vertraging door corona kan het echtpaar Pollet-Bentein eindelijk zijn funerarium toegankelijk maken. Al enkele jaren verzorgen Annick en Gregory uitvaarten, maar moesten hiervoor telkens beroep doen op de accommodatie van een collega. Nu is hun eigen funerarium afgewerkt.

Gregory Pollet en Annick Bentein zijn allebei verpleegkundige van opleiding. Gregory studeerde af in 1996, Annick een jaartje later. Ze werkten eerst in dienstverband, Gregory bij OCMW Oostende en Annick op Intensieve Zorgen van het UZ Gent. “Ik startte in bijberoep als thuisverpleger in 2001 om vanaf 2008 volledig zelfstandig te gaan. Annick vervoegde de praktijk in 2016, nadat ze ook al deeltijds als thuisverpleegkundige werkte”, vertelt Gregory Pollet.

Meer betekenen voor patiënten

“Dat we ons zouden bijscholen als uitvaartdeskundigen, lag niet echt op ons pad. Het gebeurde bij toeval. Annick en ik kwamen al jaren bij een bejaard koppel in Oostende. Omdat hun beide kinderen in het buitenland woonden, hebben we samen met hun huishoudhulp al die tijd voor hen gezorgd. Toen de man overleed, kwam de vraag van de kinderen of wij de uitvaart konden doen, waarop we uiteraard negatief moesten antwoorden. We hebben toen samen beslist om de opleiding tot begrafenisondernemer te volgen”, legt Gregory uit.

We wilden een eigen funerarium om alles na een overlijden tot in de puntjes zelf te regelen

“We voelden ook wel een drang om dat ietsje meer te betekenen voor onze patiënten. Voor hen zorgen tijdens hun leven, maar ook als ze gestorven zijn. Vandaar onze beslissing. En we wilden ook een eigen funerarium om alles na een overlijden tot in de puntjes zelf te regelen”, aldus Gregory Pollet.

Weinig energieverbruik

Het echtpaar kocht enkele jaren geleden een oud café langs de Zandvoordsestraat met de bedoeling daar een zaak te bouwen. En nu is die droom waarheid, want de deur van Uitvaartzorg Bentein-Pollet – “Annick is hier de baas”, lacht Gregory – is eindelijk uit het slot.

“Voor het ontwerp hebben Annick en ik zelf het grondplan getekend. We hebben veel overlegd en wisten wat we wilden: veel lichtinval, warme ruimtes waar nabestaanden zich goed voelen. We zijn ook ecologisch beginnen denken om zo weinig mogelijk energie te verbruiken”, aldus Gregory Pollet.

Een bijna passief verhaal

“Er is alleen vloerverwarming, geen gas, maar wel energie via een warmtepomp. Met zonnepanelen en LED-verlichting komen we tot een bijna passief verhaal”, vinden Annick en Gregory een groot pluspunt in hun onderneming.

Om de thuisverpleging en het uitvaartcentrum te blijven combineren is Sarah Bentein, de zus van Annick in de groepspraktijk gestapt. “Zo kunnen Annick of ikzelf zoveel mogelijk hier aanwezig zijn”, legt Gregory nog uit.

Covid-regels

Het koppel wil meer betekenen voor zowel de overleden persoon als voor de familie. “Voor de nazorg na het overlijden is het is een voordeel het voorafgaande levensverhaal van de overledene te horen. Hiervoor nemen we ook de nodige tijd.”

In beide gevallen, zowel als verpleegkundige en als begrafenisondernemer, werden Gregory en Annick al vlug geconfronteerd met covid-19. “We kregen van bij het begin al veel instructies, maar soms tegenstrijdige. En de regels veranderden bij het aanvang voortdurend. Alles werd strenger en strenger. Maar we werden heel goed gebrieft door onze beroepsorganisaties.”

Uitvaartzorg Bentein-Pollet is gevestigd in de Zandvoordsestraat 152 en is bereikbaar via info@bentein-pollet.be, 059 32 52 12, 0485 50 17 23 (Annick) en 0486 61 06 54 (Gregory). Info via www.bentein-pollet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier