Annick (67) ontfermt zich al 40 jaar over onze huisdieren: “Dieren hebben evenveel recht op goede zorgen als wij”

Annick Decoutere staat onze dierlijke metgezellen al meer dan veertig jaar bij. (foto CLL)
Annick Decoutere staat onze dierlijke metgezellen al meer dan veertig jaar bij. (foto CLL)
Christophe Lefebvre

In deze vreemde tijden wordt alles op alles gezet om de mens zo gezond mogelijk te houden, zowel fysiek als mentaal. Maar ook onze huisdieren mogen echter niet over het hoofd gezien worden. Op 24 april vieren we Wereld Dierenartsen Dag, meer dan voldoende reden om onze dokters voor huisdieren dan ook stevig in de bloemetjes te zetten.

Annick Decoutere (67) uit Menen is wat je een gevestigde waarde kunt noemen. Al meer dan 40 jaar zorgt ze ervoor dat onze dierlijke metgezellen gezond en vol levenslust aan onze zijde staan.

“Eigenlijk was het onze huisarts van vroeger die me stimuleerde om deze studies aan te vatten”, lacht Annick van achter haar mondmasker. “Hij wist dat ik erg leergierig was en dat ik een onvoorwaardelijke liefde voor dieren had. Het was eigenlijk zelfs geen twijfelgeval! Vol goede moed heb ik mijn studies aangevat en in 1977 kon ik zo mijn eigen praktijk in Menen openen.”

Huisdieren spelen meer dan ooit een belangrijke rol in onze levens, iets wat de dierenartsen volmondig beamen. “Natuurlijk is dat zo, ze zijn er altijd voor ons!”, klinkt het. “Of we nu een dipje hebben of euforisch zijn, we kunnen altijd op hun liefde rekenen. We hebben dit ook het afgelopen jaar duidelijk gemerkt, want onze patiënten vinden steeds vaker de weg naar de praktijk met hun beestjes.”

Bij huisdieren denken we spontaan aan een kat of een hond maar Annick heeft al heel wat exotischer exemplaren over de vloer gehad. “Ik heb ooit een gibbon (mensaap, red.) moeten voorzien van een tandvulling of een abces bij een piranha moeten verwijderen. Maar de meest bijzondere situatie was een operatie op een Perzische kat van liefst twintig jaar oud”, laat Annick weten. “Een oude knar die we er toch door hebben getrokken. Dieren hebben evenveel recht op goede zorgen als wij, en daar zet ik me nog dagelijks voor in.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.