Annemie kan na acht weken eindelijk dochter met verstandelijke beperking bezoeken

© TP
Redactie KW

Annemie werd door de coronacrisis voor onbepaalde duur gescheiden van Lara, die door haar beperking niet kan begrijpen waarom ze zo lang niet naar huis mocht en geen bezoek kreeg. Nu mocht ze haar dochter voor het eerst gaan bezoeken.

Er is opnieuw bezoek mogelijk bij De Lovie, een sociale organisatie die ondersteuning biedt aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke of andere beperking. Lara (24) uit Ardooie verblijft in normaal enkel tijdens de week in de Poperingse vestiging van De Lovie. In het weekend is ze thuis bij haar ouders Annemie Provoost en Marnik De Coker. Door de coronacrisis waren moeder en dochter al acht weken van elkaar gescheiden, tot gisteren.

“We zagen elkaar vaak via videochat, maar dat is niet hetzelfde”, vertelt Annemie. “Mijn dochter heeft de mentale leeftijd van een tweejarige en kan niet spreken. Luisteren lukt wel en communiceren doet ze via gebaren. Voor haar is het heel moeilijk om te begrijpen wat er nu gebeurt. Ze vraagt zich telkens af waarom ze in het weekend niet naar huis mag en waarom ik niet op bezoek mocht komen. Afgelopen woensdag was het zo ver: eindelijk konden we elkaar een uur in levende lijve – maar op voldoende afstand – ontmoeten. Er was maximaal één bezoeker toegelaten. Het bezoek gebeurde binnen aan een tafel met een begeleidster van De Lovie. Buiten zou ze geneigd zijn om mijn hand vast te nemen, dat is ze gewoon. Lara heeft last van heimwee. Tijdens het bezoek hadden we het dan maar over alledaagse zaken, want anders zou het voor ons beiden te emotioneel worden. Onze dank voor de medewerkers van De Lovie is groot, want ook zijn hebben het niet makkelijk.”

Annemie werkt bij Familiehulp en regelt nu twee weken verlof om haar dochter van 15 mei tot 1 juni thuis te laten verblijven. “Daarna gaat ze terug naar de leefgroep en verblijft ze even in quarantaine om getest te worden. We hebben er goede hoop op dat die test positief zal zijn, want wij zijn ook getest vanwege mijn werk. We kijken ernaar uit om haar weer even bij ons te hebben.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier