Annelies uit Roeselare maakt documentaire over roodharigen

Annelies was deze week te gast bij Gert Verhulst waar ze over haar project mocht vertellen. (foto JCR)
Redactie KW

Annelies Blomme (34) is altijd trots geweest op haar rode haarkleur. Met haar mediabedrijf is ze momenteel bezig aan een documentaire over roodharigen. Woensdagavond werd ze door Gert Late Night himself uitgenodigd om het doel van haar prent te komen voorstellen.

Deze trotse mama van Lars (6) en Stan (4) is getrouwd met Steven Vanheule. Ze studeerde radiojournalistiek aan de Gentse Arteveldehogeschool en startte aansluitend een master internationale politiek. “Tijdens mijn studies werkte ik al bij het VRT-nieuws en Qmusic. Daarna deed ik als freelancer tien jaar ervaring op. In de voormiddag deed ik ‘Ochtendpost’ bij Radio2 en in de namiddag werkte ik voor Tendens en Focus/WTV.” Ondertussen stampte deze spraakwaterval haar eigen mediabedrijf ‘La Fleur Rouge’ uit de grond. “Ik geloof in een projectmatige aanpak. Daarom werk ik samen met een resem klankmannen, make-up-artiesten, cameramensen en andere mediaspecialisten onder de noemer: de juiste man of vrouw op de juiste plaats.” Ze produceert bedrijfsfilms, reclamespots, documentaires en reportages. Daarnaast geniet ze enorm van het presenteren van evenementen en praat ze bij gelegenheid zelfs huwelijken of begrafenissen aan elkaar.

Het idee

“Toen ik zwanger was van Stan, vroeg ik me af hoeveel kans er bestond, dat hij hetzelfde haar zou hebben als ik. Als je iemand de vraag stelt: Ken jij een persoon met rood haar? zoekt iedereen daar wel iets extra’s onder. Bij een bruin- of zwartharige is dat nooit het geval. Wij zijn een minderheidsgroep”, lacht Annelies. “Vanuit mijn journalistieke achtergrond wou ik daar gewoon iets mee doen.” Zo’n jaar geleden kreeg het idee stilaan vorm. “De opnames gebeuren in fases. In het voorjaar van 2020 zou ik graag een proefopstelling doen, waarbij we bijvoorbeeld ook wetenschappers uitnodigen die onderzoeken hebben gevoerd naar ons roodharig ras. Het is de bedoeling om daar de eerste nationale ‘gingerday’ aan te koppelen. Er zijn geen typische karakteriële kenmerken aan roodharigen maar ik houd van de magie die errond hangt. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Dat soort dingen.”

Pesten

“Tijdens mijn lagere schooltijd zaten twee ‘seuten’ in mijn school die mij omwille van mijn haar negatief bekeken. Ik ben er nooit zwaar door gepest geweest maar achteraf ben ik hen eigenlijk wel ‘dankbaar’. Ze gaven mij de energie om er vandaag iets mee te doen. Elke volwassen roodharige vertelt eigenlijk hetzelfde. Vanaf je achttiende kom je op dat bepaald punt, dat je er iets positiefs uit haalt of iets nuttigs mee doet. Deze documentaire wordt iets luchtigs. We hebben geen deadline. Als een televisiezender geïnteresseerd blijkt, steek ik natuurlijk wel een tandje bij. Met de huidige media-aandacht gaan er misschien bepaalde deuren open.” Het feit dat de roodharige Clara Cleymans bij Gert op bezoek kwam, was de reden om Annelies ook uit te nodigen. “Deze documentaire moet je niet serieus nemen. Natuurlijk willen we bepaalde feiten weergeven. Dit alles wordt doorspekt met de absurditeit van de Willy’s en Marietten. Ik doe heel veel vanuit mijn buikgevoel. Het bizarre, dat bepaalde grootouders het zielig vinden als hun kleinkind ros haar heeft, is zoiets om uit te werken. Er bestaat zelfs een mythe bij anesthesisten dat roodharigen moeilijker te verdoven zijn. Ik ben momenteel in contact met iemand bij Apple die ervoor gestreden heeft om de emoticons met ros haar te lanceren. Zoiets bestond lange tijd dus niet.” Annelies mag op de koffie samen met clown Bassie. Haar documentaire wordt dus zeker iets om naar uit te kijken. Mede-roodharigen die graag willen meewerken aan de proefopstelling in het voorjaar van 2020 kunnen zich via een contactformulier op de site inschrijven voor dit project. (Koen Kerkaert)

Meer info op hallo@lafleurrouge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier