Annelies geeft yogalessen in Lichterveldse school

Annelies Sintobin: "Yoga leert je alle aspecten van het bestaan op een evenwichtige manier te benaderen." © foto Kurt
Sarah Gadeyne

Binnenkort kun je in groep yogales volgen in het centrum van de gemeente. De nieuwe lessenreeks start op dinsdag 17 september. “Yoga is er voor iedereen die er voor openstaat en die lichaam en geest tot rust wil brengen”, vertelt lesgeefster Annelies.

Annelies Sintobin (44) ademt yoga. Ze is leerkracht in De Vlier in Geluwe, waar ze onder meer yogales geeft aan kinderen met autisme en gedragsstoornissen. Met haar eigen zaak ‘Love your life yoga studio’, geeft ze al zes jaar yogales in Gits, naast haar lessen in haar eigen studio bij haar huis. Ze verhuisde vorig jaar naar Lichtervelde en zal er vanaf 17 september de dinsdagavond groepslessen geven. “Ik wil Lichtervelde zen zien”, vertelt ze.

Annelies volgde een Yatra Yoga teacher-training in Latijns America. “Yoga is het verbinden van lichaam en geest. Ik geef onder andere hatha yoga. Dat is het oppikken van energie in het lichaam, dan een pauze inlassen en voelen wat die energie doet in je lichaam. En er zijn nog andere soorten yoga. We werken met ademhalingstechnieken, meditatie, yogaoefeningen en soms begeleid ik het einde van de les met mijn harmonium en mantrazangen, waardoor mensen in een meditatieve fase terecht komen.”

Voor haar lessen in Lichtervelde zocht en vond ze een zaal in het centrum. “De lessen vinden plaats in de Middenschool van Scholengroep Sint-Rembert. We starten op 17 september met een proefles van 19.30 uur tot 20.30 uur.”

gedragsstoornissen

Dat yoga werkt, ziet Annelies bij haar leerlingen. “Ik geef les aan kinderen met autisme en gedragsstoornissen. Samen werken we aan hun fijne motoriek en ik geef op donderdagnamiddag ook yoga en relaxatietechnieken. Het is enorm effectief. De kinderen vragen echt wanneer we yoga gaan doen. En ook de school merkt het positieve effect. Vroeger mochten de kindjes naar de yoga als ze de hele week flink waren, maar nu mogen ze naar de yoga omdat ze dan de hele week flink zijn.” En het werkt ook voor volwassenen, weet Annelies.

“Yoga is een vorm van zielenrust waardoor je alle aspecten van het bestaan op een evenwichtige manier leert te benaderen. Het is er voor iedereen die er voor openstaat en die lichaam en geest tot rust wil brengen. Het is ook meer dan een uur op een matje liggen. Yoga voel je de dag erna nog. Je krijgt innerlijke rust.”

Persoonlijke begeleiding

“En wanneer mensen in harmonie zijn met zichzelf, de mensen rondom zich en de natuur, wordt er een energie gecreëerd in de samenleving die alles veel mooier maakt.” Vanuit dat idee wil ze meer yogalessen geven. “Ik geef de woensdagavond les in Gits. De dinsdagavond zal ik les geven in Lichtervelde. En de maandag geef ik losse reeksen bij mij thuis, waar er plaats is voor vier personen. Daar geef ik meer restauratieve yoga en ga ik mensen persoonlijker begeleiden. En hier heb ik natuurlijk al het materiaal klaarliggen. Tijdens mijn andere lessen moet iedereen zelf hun matje en yogablokje meebrengen.”

Hoe een yogales nu eigenlijk verloopt, kan Annelies vrij eenvoudig uitleggen: “Ik werk steeds met een thema. We starten met een korte meditatie. Daarna doen we ademhalingstechnieken. En dan starten we met de oefeningen, de asana, en we voeren die uit door in te ademen wanneer je de oefening start en uit te ademen wanneer je stopt. Dit is een vorm van meditatie. Hierbij gebruiken we een specifieke ademhalingstechniek waarbij je enkel door de neus ademt. Het einde van de les is liggend, in de lijkhouding. Hierbij gaan we aarden, loslaten en vooral ook emoties loslaten. Relax and release, zo genees je je lichaam.”

Lessenreeks op dinsdagavond van 19.30 tot 20.30 uur in de Middenschool, startdatum 17 september. www.facebook.com/annelies.sintobin of www.love-your-life-yoga-studio.webnode.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier