Annelies (37) wandelt van Brugge naar Aarlen voor Think Pink:“Ik heb kanker overleefd, dit lukt me ook wel”

Annelies Scheldeman wil met haar wandeltocht geld inzamelen voor Think Pink.©JOKE COUVREUR
Annelies Scheldeman wil met haar wandeltocht geld inzamelen voor Think Pink.©JOKE COUVREUR
Talitha Dehaene

Annelies Scheldeman (37) uit Moorsele treedt letterlijk in de voetstappen van Arnout Hauben. Net als de televisiemaker wandelt ze dwars door België langs de GR129, goed voor 519 kilometer van hartje Brugge tot in het Luxemburgse Aarlen. Ze wil daarmee zoveel mogelijk geld ophalen voor Think Pink. “Ik heb zelf kanker overleefd, dit zal me dus ook wel lukken.”

“Sinds de coronacrisis heb ik, zoals zoveel mensen, het wandelen ontdekt. Toen ik Dwars door België op tv zag, had ik onmiddellijk zin om de GR 129 ook eens te proberen. Ik ben een impulsief type, het duurde dus niet lang voor ik dat zotte idee in een concreet plan omzette. Ik wil er een roze twist aan geven door de tocht te koppelen aan Think Pink, de nationale borstkankercampagne die zich inzet voor borstkankerpatiënten en hun familie.”

De keuze voor dat goede doel maakte Annelies niet toevallig. In oktober 2017 werd er bij haar namelijk borstkanker ontdekt. “Het gezwel was toen al vijf cm groot en er waren uitzaaiingen in de okselklieren. Helaas bleek het een erg agressieve kanker te zijn, die dan ook agressief behandeld moest worden: met het volle geschut er tegenaan. Mijn behandeling bestond uit amputatie van de linkerborst met okselklieruitruiming, 16 keer chemotherapie en een 25-tal bestralingen.”

Positief afsluiten

De behandeling sloeg gelukkig aan. Drie maanden later stond Annelies zelfs weer op de werkvloer, klaar om erin te vliegen. “Ik wou de Annelies zijn van voor mijn ziekte en alles zo snel mogelijk vergeten. Ik was een krak in doen alsof alles oké was. Maar het duurde niet lang voor ik volledig ben gecrasht. Bij het minste pijntje dacht ik dat de kanker terug was, ik kon niet meer logisch denken. Ik kwam mezelf keer op keer tegen, zowel fysiek als mentaal. Het was een moeilijke periode, maar dankzij de goede zorgen van een psychologe in AZ Menen kwam ik er weer bovenop. Zo heb ik geleerd dat nazorg heel belangrijk is en dat het oké is om even niet oké te zijn, na alles wat ik heb meegemaakt. Pas nu, drie jaar later, kan ik zeggen dat mijn leven weer wat in de plooi valt. Met mijn Dwars door België-tocht wil ik die nare periode positief afsluiten.”

Annelies kreeg zelf ook al af te rekenen met een erg agressieve kanker.© gf
Annelies kreeg zelf ook al af te rekenen met een erg agressieve kanker.© gf

Wie Annelies wil helpen met haar geldinzameling, kan de wandeling sponsoren. Alle opbrengsten gaan naar het Share Your Care-fonds van Think Pink. “Het fonds helpt om lotgenoten met borstkanker te ondersteunen. Zo kan je een bon voor een oncologische massage, een weekendje weg of een bloemetje schenken aan iemand die ziek is. Zo’n attentie kan enorm veel deugd doen. Ik heb zelf ervaren dat kanker toch nog in de taboesfeer hangt. Mensen weten niet goed hoe ze ermee moeten omgaan en daarom praten ze er vaak niet over. Ik vond dat echt triest. Ik heb er net erg veel aan gehad dat sommige mensen me spontaan hulp aanboden zonder dat ik erom vroeg. Een vriendin die zomaar een ovenschotel kwam brengen, bijvoorbeeld, of een lief kaartje in de bus vinden. Om hulp vragen, is vaak moeilijk. Ik was er zelf te trots voor, ik wilde niet zwak lijken en niemand tot last zijn.”

23 etappes

Op 13 en 14 februari start Annelies in Brugge aan haar tocht, die in totaal 519 kilometer lang is. “Ik wandel de route wel niet in één keer, want dat is praktisch niet haalbaar. Ik heb net een nieuwe job en met mijn twee zoontjes Owen en Mauro is het ook niet te doen om 23 dagen van huis weg te zijn. Ik spreid de tocht daarom over 23 etappes. Ik start in het weekend van Valentijn, in maart wandel ik nog een weekend, in mei een hele week,… Als alles volgens plan verloopt, eindigt mijn tocht in het laatste weekend van november. Daar ben ik alleen nog niet zeker van, omdat ik tussendoor ook nog geopereerd moet worden. En door de coronacrisis kan het ziekenhuis de operatiedatum nog niet vastleggen.”

Met mijn tocht van 519 kilometer wil ik die nare periode afsluiten

De coronacrisis boezemt Annelies weinig angst in. “Eerlijk? Voor mij is het een verademing. Normaal probeer ik constant de rush van de maatschappij bij te houden, maar nu moet er even helemaal niets. Het geeft me veel rust. Het is een cliché, maar ik geniet nu echt van de kleine dingen. Bovendien ben ik al een tijdje geen risicopatiënt meer.”

“Ik probeer elke dag te wandelen ter voorbereiding op mijn actie”, zegt Annelies. “Op werkdagen minstens 5 kilometer, op vrije dagen doe ik gemakkelijk zo’n 15 à 20 kilometer. Er zit straks wel een wandeling tussen van 39 kilometer en dat heb ik nog nooit gedaan. Ik zal dus echt moeten wandelen op karakter. Maar ja, dan denk ik: ik heb kanker overleefd, dan zal 39 kilometer stappen ook wel lukken.” (lacht)

Om de tocht van Annelies te volgen of haar actie te sponsoren, kan je terecht op de Facebookpagina ‘Dwars door België in Pink’ .