Anneke Schoonjans klaar voor BK paaldansen: “Nieuwe oefeningen zijn altijd pijnlijk”

(foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Anneke Schoonjans (37) uit Aalbeke neemt dit weekend deel aan het Belgisch kampioenschap paaldansen in Gent. Ze doet dat in de categorie ‘duo’ met haar danspartner Griet Vermeire uit het Gentse.

Door Els Deleu

“Ruim tien jaar geleden organiseerde een vriendin een workshop paaldansen voor haar vrijgezellenfeest. Ik was toen net een sport aan het zoeken. Ik vond dat paaldansen heel leuk en aangezien ik de dag na de workshop veel spierpijn had, ondervond ik dat het wel écht sporten was”, vertelt Anneke. In het begin had ze veel blauwe plekken door veel te trainen op dezelfde oefeningen. “Nieuwe oefeningen zijn altijd pijnlijk, maar als je de juiste techniek onder de knie hebt, wordt dit beter. Het is een lastige maar heel fijne sport!”

Grap

Anneke is getrouwd met Vincent Verraest en is mama van drie zonen: een van 7 jaar en een tweeling van 4 jaar. Ze werkt voor een IT-consultant en organiseert IT-conferenties. In aanloop van het BK probeert ze af en toe recuperatieverlof te nemen. Thuis heeft ze een ‘static paal’ om te trainen, dat is een vaste paal. Duo’s dansen echter aan hoge palen en hebben ook een ‘spinning paal’ – een paal die draait – nodig. “Die palen van 4 meter hoog in studio’s zijn niet altijd vrij dus is het wat puzzelen, maar het lukt.”

Het is voor Anneke de derde deelname aan het BK. “De eerste keer was dit solo bij de amateurs. België stond toen echt nog niet ver in het paaldansen. Het was wel een toffe ervaring.” Vorig jaar schreef ze zich bij wijze van grap in samen met haar vriendin. “We deden dit onder het mom van ‘we zijn al wat ouder, niet meer zo strak, hebben kinderen en willen gewoon iets plezants naar voor brengen.’ We brachten een minder moeilijke maar technisch juiste act met een grappige insteek op de muziek van ‘Love & Marriage’ van Frank Sinatra en haalden tot onze verbazing een bronzen medaille.” Anneke belooft om dit jaar opnieuw te gaan voor een grappige act. “We spelen twee olifanten”, lacht ze.

Anneke Schoonjans klaar voor BK paaldansen:
© Davy Coghe

We hebben korte shortjes aan voor meer grip. In de zwemsport hebben ze toch ook niet veel om het lijf – Anneke Schoonjans

Anneke volgt lessen in Gent. “Daar is een grote studio met getrainde leerkrachten. De lerares daar begon samen met mij te paaldansen en we legden samen een weg af. Zij schoolde bij en professionaliseert. Ze is een gecertificeerde paaldanseres. Ik ben op mijn niveau blijven trainen als hobby en vind het nog altijd leuk! Soms is het zwaar om na een drukke dag nog naar Gent te rijden, maar ik krijg er zeer veel energie van.”

Tien jaar geleden durfde ik op mijn werk niet vertellen dat ik aan paaldansen deed omwille van het ‘blote imago’. Het is echter een sport. Ik doe graag mijn eigen ding. Natuurlijk hebben we korte pakjes aan. Je vel moet blijven ‘plakken’ aan de paal als je grip wil hebben. Met een lange broek glijd je weg. Maar in de zwemsport hebben ze toch ook niet veel om het lijf!”

Naast paaldansen heeft Anneke nog veel interesses. “Als er aan sport gedaan wordt in Aalbeke, moet ik er altijd bij zijn.” Anneke is ook lid van het oudercomité. “We gaan ook vaak naar optredens en doen veel citytrips. We gaan ook naar musea met onze kinderen. Als er nog tijd overblijft, probeer ik wat te lezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier