Anne Vanden Bilcke hanteert al 35 jaar de schaar in kapsalon Vogue

Anne Vanden Bilcke staat al 35 jaar in kapsalon Vogue dat ze op haar 21ste opstartte. © PETER MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Anne Vanden Bilcke was 21 jaar toen ze haar kapsalon Vogue in de Van Iseghemlaan opende. Vandaag, 35 jaar later, is er ze nog altijd. Ze zit nog boordevol nieuwe ideeën en zorgt met passie voor haar klanten: “Ik heb niet het gevoel dat ik werk”, vindt Anne.

Anne Vanden Bilcke (56), mama van twee dochters van 26 en 29, startte 35 jaar geleden met haar kapsalon. “21 jaar was wel jong om een zaak te starten”, lacht ze. “Al die jaren later is het nog altijd een eenmanszaak. Mensen houden van een persoonlijke aanpak. En ik hou enorm van mijn werk. Ik ben nog altijd aan het dromen, want ik wil nieuwe dingen uitproberen. Ik heb niet het gevoel dat ik werk”, zegt de kapster. Haar salon is nu uitgegroeid tot een begrip in de stad.

Sociale media

Naast het feit dat de mode er helemaal anders uitziet dan 35 jaar geleden – de kapsels uit de jaren tachtig waren toch wel memorabel – is er volgens Anne nog heel wat veranderd. “Je moet durven investeren, anders ben je een oud kapsalon. Ik wil ook nieuwe, jonge mensen aantrekken. Ik ben actief op sociale media en dat werkt. Zo had ik met een filmpje van een nieuw product onlangs tien nieuwe afspraken in vijf minuten tijd.”

Ostend City Queen

Anne is ook kapster van BV’s. “Juist, er komen heel wat bekende koppen naar mijn kapsalon”, lacht ze. “Dat zijn klinkende namen als Anna Luyten, Guido Belcanto, Fien Sabbe en Felix Van Groeningen”, somt ze op. “Ook van het Filmfestival bellen ze me soms op. Die erkenning vind ik fijn. Ik ben ook een héle trotse Oostendse en blog over mijn stad als Ostend City Queen”, zegt ze.

Als mensen beginnen te roddelen, dan verander ik snel van onderwerp

“Als kapster ben ik soms ook wel therapeut. Ik zorg voor een luisterend oor en probeer altijd zo positief mogelijk te zijn. En wat mensen mij vertellen, dat gaat hier niet buiten. Het is hier géén roddelkapsalon. Dat vind ik belangrijk. Als mensen beginnen te roddelen, dan verander ik snel van onderwerp”, vertelt ze onomwonden.

Waar haalt Anne dan het meeste voldoening uit? “Mijn klanten verwennen”, zegt ze. “Als mensen zeggen dat ze zich als herboren voelen, dan doet dat echt deugd. Ik heb een massagestoel, zorg voor een handmassage… Het zijn die kleine extra’s die het hem doen. Ik heb klanten die hier al 35 jaar komen en veel tweedeverblijvers. Op zaterdag 13 april – dag op dag 35 jaar sinds ik mijn deuren opende – verwen ik mijn klanten met een ontbijt”, geeft Anne tot slot nog mee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.