Anne uit Brugge: “We zien nu meer vrouwen in de kerk”

Anne Leblicq aan de Sint-Willibrorduskerk. © Benny Proot
Redactie KW

Anne Leblicq, die mee verantwoordelijk is voor de vieringen in de Sint-Willibrorduskerk in Sint-Andries, deelt de mening dat het noodzakelijk was dat de parochies fuseerden om zo het tekort aan priesters op te vangen. “Door samen te werken kunnen we meer bereiken.”

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kerk

“We zien de laatste jaren dat het kerkbezoek sterk achteruitgaat. In West-Vlaanderen is deze trend wel later begonnen dan in de andere provincies. Mensen hebben nu een ruimere blik op de samenleving en kijken nu ook naar andere godsdiensten, wat zeker een oorzaak is. We zijn al een hele tijd op zoek naar oplossingen voor dit probleem. We proberen mensen te laten proeven van onze godsdienst. Vroeger werkten de kerken afzonderlijk, maar nu beginnen we meer en meer samen te werken omdat je dan meer kan doen, zelfs met minder mensen. Zo hebben we een groter bereik en behouden we toch onze eigenheid.”

Over het tekort aan priesters lijkt Anne zich weinig zorgen te maken. “Omdat de kerken binnen de Emmaüseenheid niet zo ver van elkaar liggen is het haalbaar. Daarnaast gaan we ook andere mensen betrekken bij de vieringen, zoals diakens en gebedsleiders die de preek kunnen doen, leden van de pastorale ploegen die samen met het kerkpersoneel alles klaarzetten voor de viering en liturgische werkgroepen die de teksten schrijven. Hierdoor zien we nu ook meer vrouwen in de werking van de kerk. Op die manier kan de priester voorgaan in de mis zonder dat hij daar zelf veel voorbereiding voor hoeft te hebben en bovendien zien we nu meer vrouwen in de werking van de kerk.”

Eerste Communie

De viering van de eerste communie vindt op 27 en 28 mei plaats in de Sint-Baafskerk. “We zijn in 2015 met een rugzakproject begonnen ter voorbereiding van de eerste communie. We Daarvoor is het materiaal al in de kerk aanwezig. Als het nodig is of als we het willen, kunnen we eens naar een andere kerk gaan. Het is niet zo dat we een daling van het aantal communicanten zien. Vorig jaar hadden we 170 eerste communicanten en dit jaar zelfs iets meer. Voor hen is het niet echt een probleem om zich naar eenzelfde kerk te verplaatsen en de ouders komen met plezier mee. De catechisten van de verschillende scholen waren hier vragende partij voor, dus we horen alleen maar positieve klanken.”

(FD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.