Anne-Florence trekt sociaal project ‘Zoetekoeke’

Anne-Florence Bruneel is projectverantwoordelijke voor het project Zoetekoeke dat alleenstaanden en eenoudergezinnen uit hun isolement wil halen. © CLY
Redactie KW

Lendelede wil alleenstaanden en eenoudergezinnen tussen de 18 en 65 jaar uit hun sociaal isolement halen met het door de provincie gesubsidieerde project Zoetekoeke. Maatschappelijk werker Anne-Florence Bruneel is de projectverantwoordelijke.

Anne-Florence Bruneel (21) is de dochter van Dominique Bruneel en Kathleen Coudenys uit Lendelede. Ze studeerde sociaal werk, richting maatschappelijk werk.

“Ik deed eind juni mee aan het examen voor projectverantwoordelijke van het éénjarig project ‘Zoetekoeke’ en werd op 15 juli door het OCMW in dienst genomen”, zegt ze. “Een project dat alleenstaanden en eenoudergezinnen tussen de 18 en 65 jaar uit hun sociaal isolement wil halen. Het zijn twee doelgroepen die vaak met eenzaamheid te maken hebben. Het is de bedoeling de contacten van die mensen te bevorderen en te activeren en ze in contact te brengen met verenigingen. De provincie voorzag daarvoor een subsidie van 46.665 euro. Het project loopt tot eind augustus 2016. En dan eindigt ook die job voor mij. Ik wilde echter die kans niet laten liggen om ervaring op te doen. En zeker ook omdat ik zelf vorm en invulling kan geven aan het project. Het is een uitdaging en die zal nadien ook een extra referentie zijn op zoek naar een volgende job in de sociale sector.”

‘Zoetekoeke’ is dialect voor peperkoek. Koek kan men associëren met gezelligheid en warme momenten en dat is precies wat het project de alleenstaanden en eenoudergezinnen wil bezorgen.

Steekproef

Anne-Florence deed ondertussen een steekproef bij een aantal alleenstaanden en eenoudergezinnen. “In totaal zijn er 280 alleenstaanden en 115 eenoudergezinnen in Lendelede. Iedereen van hen kreeg ondertussen een brief en is op de hoogte van het project Zoetekoeke. Ik bezocht er ondertussen een 24-tal. De mensen die op de afspraak ingingen staan sowieso al positief tegenover Zoetekoeke en willen met mij meedenken hoe we het in de toekomst kunnen aanpakken. En ik heb ervaren dat ze weten wat ze willen.”

“Ik kreeg ook al heel wat nuttige tips. Koken bijvoorbeeld, ligt vaak moeilijk bij alleenstaanden. Vandaar dat we op de startavond van vandaag vrijdag aan de aanwezigen zullen bekendmaken dat we kookavonden zullen organiseren. Op die kookavonden leren ze niet alleen koken, maar leren ze ook andere mensen in dezelfde situatie kennen. Na verloop van tijd kunnen ze dan afspreken om af en toe eens samen te eten, nu eens bij de ene, dan eens bij de andere.”

“Een vaak voorkomende klacht bij eenoudergezinnen is dat ze te weinig contact hebben met andere volwassenen. Het zijn vaak moeders of vaders die een kind hebben en daarnaast weinig tijd hebben om andere contacten te leggen. In die gevallen willen we inzetten op kinderopvang voor die mensen. We willen daarvoor samenwerken met de Gezinsbond. En zo hoorde ik tijdens mijn huisbezoeken nog een aantal zaken waar we kunnen op werken in dat jaar.”

Startmoment

Vandaag vrijdag 18 september is er om 19 uur het startmoment van het project Zoetekoeke in zaal Lindelei. “Momenteel hebben er al een 27-tal mensen daarvoor ingeschreven”, vervolgt Anne-Florence. “De kinderen van de eenoudergezinnen mogen meekomen en er is voor hen een speelhoek voorzien waar ze zich kunnen uitleven onder het toezicht van een volwassene. Als de kinderen nog te jong zijn, zorgen we voor opvang. We zorgen ook voor een gratis hapje en drankje.”

“Wie een handje wil toesteken om die hapjes te maken, is welkom vanaf 17 uur. Om 20 uur heb ik het over de doelstellingen van het project en hoe ze kunnen bereikt worden. Ook de conclusies van onze steekproef komen die avond aan bod. Om 21 uur is er wat muziek met piano en zang van het Muziekhuisje en kan er worden bijgepraat.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier