Anne D’Ieteren krijgt Orde van Verdienste van het BOIC

Sinds 2009 is Anne d’Ieteren voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en de Ligue Handisport Francophone.©JASPER JACOBS BELGA
Sinds 2009 is Anne d’Ieteren voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en de Ligue Handisport Francophone.©JASPER JACOBS BELGA
Bron: Belga

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft voor de achtste keer zijn Orde van Verdienste toegekend aan een persoon met een uitzonderlijke bijdrage aan de Olympische Beweging in ons land. Dit jaar gaat deze onderscheiding naar Anne d’Ieteren uit Deerlijk, de huidige voorzitster van het Belgian Paralympic Committee.

Anne d’Ieteren mag terugkijken op een carrière van 42 jaar ten dienste van het BOIC. Sinds 2009 staat ze aan het roer van het Belgian Paralympic Committee (BPC). Sedert jaren is ze begaan met sport voor personen met een handicap. Met haar enorme expertise en toewijding gaf zij de olympische en paralympische beweging mee vorm.

Anne d’Ieteren was zelf een zeer succesvolle internationale dressuuramazone. Sinds 1978 staat ze op de olympische lijsten. Ze werd geselecteerd voor de Spelen van Moskou in 1980, maar een maand voor de openingsceremonie besliste de Belgische Ruitersportfederatie om zich aan te sluiten bij de internationale boycot tegen Moskou.

Internationale titels

Voor Anne d’Ieteren was dat destijds een pijnlijke en moeilijk te aanvaarden beslissing. Ze kwam de beslissing te boven en zette ze zich verder in voor haar geliefkoosde sport en de sport in het algemeen.

Ze maakte ook deel uit van de voorselectie voor de Spelen van Los Angeles 1984 en won heel wat internationale titels. Met haar paard ‘Juroto’ werd ze zesmaal Belgisch kampioen en driemaal vice-Belgisch kampioen.

Anne d’Ieteren speelde als coach en trainer ook een cruciale rol in de ontwikkeling van de paradressuur in ons land, de enige paralympische discipline in de paardensport.

Lees verder onder de foto

Anne d’Ieteren speelde als coach en trainer een cruciale rol in de ontwikkeling van de paradressuur in ons land. Hier viert ze de gouden medaille van Michele George op de Paralympische Spelen van Rio in 2016.©BENOIT DOPPAGNE BELGA
Anne d’Ieteren speelde als coach en trainer een cruciale rol in de ontwikkeling van de paradressuur in ons land. Hier viert ze de gouden medaille van Michele George op de Paralympische Spelen van Rio in 2016.©BENOIT DOPPAGNE BELGA

Ze was nationaal coach van 1997 tot 2015 en leidde het team naar heel wat internationale topprestaties, waaronder 6 paralympische medailles (3 gouden) en een vijfde plaats voor ons land in Londen 2012 en Rio 2016.

Anne d’Ieteren wijdde een groot deel van haar carrière ook aan het BOIC. Van 1985 tot 2017 was ze lid van de raad van bestuur van het BOIC, gedurende die periode was ze ook lid van de Selectiecommie, waarvan ze van 2005 tot 2009 voorzitster was. Van 1980 tot 1984 was ze vicevoorzitter van de Atletencommissie van het BOIC.

Professionalisering gehandicaptensport

Via het BOIC kwam Anne d’Ieteren in contact met de paralympische beweging in ons land. Ze vertegenwoordigde het BOIC op de Paralympische Spelen van Atlanta in 1996, Sydney in 2000, Athene in 2004 en die van Peking in 2008.

Sinds 2009 is Anne d’Ieteren voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en de Ligue Handisport Francophone. Beide organisaties kenden tijdens haar voorzitterschap een sterke evolutie. De sport voor personen met een beperking in ons land professionaliseerde, zowel op recreatief als op topsportniveau.

Eerdere laureaten waren Eddy Merckx (2013), Patrick Sercu en Gaston Roelants (2014), Robert Van de Walle (2015), Ingrid Berghmans (2016), Hanna Mariën (2017), Guido De Bondt (2018) en Roger Moens (2019).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten