Anne Carlier wint als eerste Europese prijs op de ‘Mrs Universe van de koi’s’

Redactie KW

De vis is nu nog Japan maar komt dit voorjaar naar België, gezien zij alle prijzen gewonnen heeft die zij kon winnen.

Afgelopen weekend won Bruggeling Anne Carlier, als eerste Europese vrouw, één van de belangrijkste onderscheidingen in de All Japan Koi Show 2016 in Tokio. Anne won als koi-hobbyist – vergezeld van het Elna Koi Team – deze grote onderscheiding (Best of Variety) met een Asagi koi karper (een lichtgekleurde Koi met op de rug een blauwig netpatroon en met meestal op de flanken onder de zijlijn een rode tekening – dit rood is ook aanwezig op de wangen van de vis en op de aanzet van de vinnen).

Anne Carlier wint als eerste Europese prijs op de 'Mrs Universe van de koi's'

Deze show – die éénmaal per jaar in Tokio plaats indt – verzamelt de mooiste en meest kwalitatieve koi-karpers van Japan en de hele en wordt gezien als de ‘Mrs. Universe’ verkiezing van de koi’s. Hier winnen – en zeker het winnen van één van de hoofdprijzen – is voor een Europeaan zeer uitzonderlijk en uitermate eervol. Dat geldt nog eens extra voor een Europese vrouw, want de koi-wereld en koi-business wordt gedomineerd wordt door mannen. Deelnemen, maar vooral winnen, is zeker in de ogen van de Japanner, voor wie de Koi de nationale vis is, een nooit geziene eer.

Anne Carlier wint als eerste Europese prijs op de 'Mrs Universe van de koi's'

De winnende vis – gekweekt door de Japanse kweker Kataoka en eigendom van Anne Carlier, werd eerst gedurende meer dan vier jaar door het Elna Koi Team van Dirk Snauwaert in Zwevezele, opgekweekt in Japan. Onder zijn deskundige zorgen, won de vis vier jaar op rij de Botan Prijs (de mooiste vis van haar grootte op de koi-show) en dus nu de hoogste prijs die zij kan winnen in haar categorie, zijnde ‘Best of Variety’.

Deze onderscheiding betekent dat deze koi gezien wordt als de allermooiste Asagi-koi die vandaag wereldwijd bekend is. Deze vis – een Asagi van een unieke kwaliteit – is intussen meer dan 80 cm en werd vorig jaar al in Japan gezien als de meest ‘besproken’ vis van 2015.

De vis is nu nog Japan maar komt dit voorjaar naar België, gezien zij alle prijzen gewonnen heeft die zij kon winnen. De koi kan nu – na een lange carrière als topmodel – genieten van een verdiende rust. Ook dit is uitzonderlijk wat de koi’s van deze kwaliteit verlaten zelden Japan. Zij worden gebruikt om mee te kweken om zo de bloedlijn verder te zetten.

Anne Carlier reist nu nog samen met Dirk Snauwaert van Elna Koi door het noorden van Japan op zoek naar een waardige opvolgster van de gekroonde koi.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.