Annabelle Maes uit Ingelmunster kweekt theeplanten en importeert sojasaus

Annabelle Maes is theesommelier en heeft een eigen webshop. In de zomer van 2020 begonnen ze met het kweken van theeplanten. Samen met haar echtgenoot importeert ze nu ook Japanse sojasaus, die enkel bij hen te verkrijgen is.

Annabelle, Joost en de kleine Akira bij enkele van de theeplanten. (foto FODI)©FODI
Annabelle, Joost en de kleine Akira bij enkele van de theeplanten. (foto FODI)©FODI

Annabelle Maes (35) is getrouwd met Joost Sunt (35). Het echtpaar woont, samen met zoontje Akira, in de Meulebekestraat 79. Annabelle is theesommelier en heeft een eigen webshop om thee te verkopen aan particulieren, restaurants en winkels. Ze wordt ook gevraagd voor theeworkshops. De zaak Kaori Tea & Spices blijven ze samen uitbouwen. Sinds kort importeren ze nu ook superlekkere Japanse sojasaus, die enkel bij hen te verkrijgen is. Er zijn twee verschillende soorten flesjes te verkrijgen: één van 150 ml (14,5 euro) en één van 1 liter (29,5 euro).

Theeworkshops

Annabelle en Joost leggen de lat altijd maar hoger en hoger. Sinds enkele maanden kweken ze theeplanten. “Vorige zomer begonnen we met het kweken van de Camelia Sinensis Sinensis theeplant. Het is niet eenvoudig om een dergelijke theeplant te kweken in Europa, vanwege ons klimaat en fysiologisch landschap”, zegt Annabelle. “Daarom is de productie hier gelimiteerd en dus duur voor commercialisering. Het is in de eerste plaats onze bedoeling van een studieobject te zijn en een referentie voor deelnemers van onze theeworkshops. Maar het zou natuurlijk geweldig zijn als we in de toekomst West-Vlaamse thee kunnen produceren. Dromen mag zeker”, glimlacht Annabelle, die samen met Joost niet stil zit en iedere dag bezig is met de verdere uitbouw van hun eigen zaak Kaori Tea & Spices.

“Het zou geweldig zijn moesten we in de toekomst eigen West-Vlaamse thee kunnen produceren.”

“Het is altijd onze bedoeling geweest om naast import van thee ook kruiden in te voeren. Als Japanologe werkte en woonde ik meerdere jaren in Japan. Ik dacht dat het het nuttigst kon zijn om hoge kwaliteitsproducten te importeren uit Japan, rechtstreeks van de mensen die ik ginder ken. Het idee kwam eigenlijk van een Japanse vriend van me, een collega van toen ik bij Toyota Boshoku in Japan werkte. Hij is vorig jaar overgevlogen om ons huwelijk bij te wonen. Het was ook de eerste keer dat hij België en Europa kwam bezoeken. Hij was als rasechte foodie onder de indruk van onze Belgische gastronomie en opperde het idee om Belgen Japanse sojasaus te laten ontdekken. De meeste onder ons hebben wel een flesje Kikkoman in de koelkast staan, maar echte Japanse sojasaus die twee jaar gefermenteerd heeft op een artisanale manier, dat kennen we hier niet. Industriële saus “fermenteerde” slechts twee uren.”

artisanale manier

Annabelle leerde nog andere Japanse mensen kennen. “Een andere goede Japanse vriend neemt dit jaar als achtste generatie het familiebedrijf van zijn vader over. Dit bedrijf maakt sojasaus met pure ingrediënten van de hoogste kwaliteit en op een traditionele, artisanale manier. Ik nam met hem contact op om als eerste hun product op de buitenlandse markt te verdelen. Gezien hij totaal geen Engels of andere niet Japanse taal spreekt, was het voor hem niet zo eenvoudig, maar dat betekent natuurlijk ook dat dit product onvindbaar is op de buitenlandse markt. Toch zijn ze binnen Japan hoog aangeschreven, gezien ze een JAS-label van hoogste kwaliteit sojasaus hebben en een generatielange ervaring”, stipt Annabelle aan. “Voor de kleine flesjes van 150 ml inspireerden we ons op 19de-eeuwse Japanse porseleinen sakeflesjes in “konpura” vorm. De sojasaus is echt exclusief in de letterlijke zin van het woord en ongelooflijk lekker. Soms beseffen we gewoon niet genoeg dat er betere, degelijkere en veel lekkerdere producten bestaan in het land van oorsprong. Ik zie het als mijn missie om die betere producten tot bij de mensen in mijn geboorteland te brengen.”

Info: info@kaori.be , www.kaori.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.