Anna-Maria opent vegetarische lunchbar: “Ik hoop mensen te kunnen inspireren”

Anna-Maria Partl in haar vegetarische lunchbar Courgette. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Anna-Maria Partl (32), een uit Oostenrijk afkomstige Kortrijkzane, gaf haar job in sales op om haar droom waar te maken. Met haar gloednieuwe fruit- en groentenwinkel en vegetarische lunchbar Courgette op het Sint-Jansplein hoopt ze haar steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Anna-Maria groeide op in Oostenrijk, maar de liefde bracht haar eerst naar Duitsland en later naar Kortrijk. “Ik had hier een hele leuke job in sales, waar ik mijn talenkennis kon gebruiken”, vertelt ze. “Maar ik studeerde milieumanagement en landbouw in Wenen. Dus de interesse voor duurzaamheid is er altijd geweest. Al was het toch een grote stap om mijn job op te zeggen.”

Anna-Maria renoveerde deze zomer de oude apotheek op de hoek van het Sint-Jansplein. Ze kon daarbij op heel wat belangstelling van de buurtbewoners rekenen. “Vorige winter zat hier nog een pop-up bar voor de warmste week. Die bracht de buurt echt samen. Ik hoop met Courgette hetzelfde te kunnen bereiken. Dat is meteen ook de reden dat ik bewust niet op zoek ging naar een pand in het centrum van de stad.”

Planeet redden

Bij Courgette kan je hoofdzakelijk biologische en lokale groenten, fruit en zuivelproducten vinden. Vlees gaat er niet over de toonbank. Anna-Maria is immers zelf vegetariër. “Elke dag maak ik ook een vegetarische lunchschotel”, vertelt ze. “Die kan je hier opeten of meenemen. Ik hoop zo mensen te inspireren om eens voor een minder voor de hand liggende groente of fruit te kiezen als ze aan het koken slaan. Ook gewoon komen aperitieven is mogelijk. Alle wijnen, bieren en frisdranken die je in de winkel vindt, kan je hier ook proeven.”

Voor haar zaak plaatste Anna-Maria een klein terras en een gezellig bankje. “Ik ben een optimistisch iemand. Ik geloof dat we onze planeet nog kunnen redden. Dit is mijn manier om daar mijn steentje toe bij te dragen”, besluit ze enthousiast.

Courgette is open van dinsdag tot en met zaterdag, telkens van 11 tot 19 uur. Meer info vind je op de website of sociale media van Courgettekortrijk. (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier