Ann Wauters is Kortrijks Sportfiguur 2018, Chantal Duck krijgt Sportjuweel

Alle winnaars van de Kortrijkse Sportprijzen op het podium. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Tijdens een gala-avond in Schouwburg Kortrijk zijn de Kortrijkse sportprijzen 2018 uitgereikt. Het Juweel voor Sportverdienste ging naar Chantal Duck. Sportfiguur 2018 werd Ann Wauters. Voormalig schepen van Sport An Vandersteene werd eveneens in de bloemetjes gezet.

Indrukwekkende carrière

Sporza-presentator Ruben Van Gucht praatte de avond aan elkaar en ging met elke winnaar in gesprek, zo ook met Sportfiguur 2018 Ann Wauters, dieop 12-jarige leeftijd begon met basketten. Na haar middelbare school tekende ze haar eerste profcontract bij Valenciennes, Frankrijk. Ann speelde in Cleveland, New York, San Antonio en Seattle en won de titel bij de Los Angels Sparks in 2016. In Europa speelde ze voor teams in Rusland, Spanje en Turkije.

Met de Belgian Cats, de nationale vrouwenploeg, behaalde ze een bronzen medaille op het Europees Kampioenschap in 2017 en een vierde plaats op het WK 2018. Ze werd vijf keer uitgeroepen tot Europese speelster van het jaar. “Ik ben zeer blij een prestigieuze prijs te krijgen in de stad waar ik woon. Deze trofee bekroont een individu, maar ik speel in een team. Ik draag dit ook aan hen op want ik speel niet alleen. Je kan niets bereiken zonder een team“, zegt Ann. Ze kreeg de prijs uit handen van Sportfiguur 2017 Arthur De Sloover.

Ruben Van Gucht, Sportfiguur 2017 Arthur De Sloover en Sportfiguur 2018 Ann Wauters.
Ruben Van Gucht, Sportfiguur 2017 Arthur De Sloover en Sportfiguur 2018 Ann Wauters.© KDS

Gepassioneerde trainer

Het Juweel voor Sportverdienste ging naar Chantal Duck. Chantal is sinds jaar en dag met de Kortrijkse zwem- en triatlonsport verbonden. Ze startte haar zwemcarrière als 14-jarige en won talrijke provinciale, Vlaamse en Belgische titels. Ze nam deel aan buitenlandse tornooien, Europese en Wereldkampioenschappen. Vanaf 1998 is ze ook actief als trainer en haalde ze alle mogelijke trainersdiploma’s van initiator tot trainer A. Bovendien haalde ze ook het diploma jeugdtoptrainer en schoolde zich bij tot trainer voor G-sporters, trainer voor senioren en volgde cursussen in de massage.

Chantal is naast jeugdtoptrainer ook hoofdtrainer van KZK en trainer van het Future Team van VZF. Chantal combineert dit alles met een fulltime job bij de stad Kortrijk. Daarnaast blijft ze ook zelf actief sporten en verzorgt ze de huiselijke taken als moeder van 2 zonen. “Deze prijs had ik helemaal niet verwacht”, zegt de aangedane winnares. “Ik ben gepassioneerd voor mensen en sport. Ik ben daar inderdaad druk mee bezig, ook met mijn gezin. Zolang het kan blijf ik verder doen met de sport.”

Karel Cambien, de ondervoorzitter van de Sportraad, overhandigde de prijs aan Chantal Duck.
Karel Cambien, de ondervoorzitter van de Sportraad, overhandigde de prijs aan Chantal Duck.© KDS

Jongere en sportploeg

De trofee Beloftevolle Jongere 2018 ging naar Tesse Kapenga. Die van Sportploeg Seniors 2018 naar Handbalploeg Apolloon. Naast de huldiging was er ook ruimte voor enkele smaakvolle acts en werd teruggeblikt op het afgelopen jaar van ‘Kortrijk, Europese Sportstad 218’, een initiatief op impuls van voormalig Schepen van Sport An Vandersteene.

Directeur Sport Mia Maes, Ann Vandersteene en Ruben Van Gucht.
Directeur Sport Mia Maes, Ann Vandersteene en Ruben Van Gucht.© KDS

Zij kreeg een geschenk aangeboden van haar ‘compagnon de route’ Mia Maes, directeur Sport. “Ik moet je bedanken voor deze prestatie. Kortrijk blijft een sportstad. Ik ben blij dat we zo goed konden samenwerken. Dit alles dank zij jou met een mensgericht accent. Je bracht de mensen naar de sport, maar ook de sport naar de mensen“, aldus Mia Maes.

Er werd ook al even vooruit gekeken naar 2019 met nieuwe ambities. “2018 was een uniek sportjaar met meer dan 100 kleine sportprojecten met een grote impact. Projecten van wijkcomités, dienstencentra, scholen, individuelen. We gaan dit in 2019 verder uitrollen“, besluit Mia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier