Ann Lannoo van Couture Ann maakt mondmaskers: “Zolang er vraag naar is”

Ann Lannoo en dochter Gwendolyn maken mondmaskers. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Ann Lannoo van Couture Ann uit de Kasteelstraat is één van de zovele zelfstandigen die door de coronacrisis de deuren moet sluiten. “In die periode van inactiviteit besloot ik met de hulp van mijn man en dochter mondmaskers te maken om in die moeilijke tijden voor iedereen toch nog ons steentje te kunnen bijdragen”, zegt Ann.

Ann Lannoo is de echtgenote van Benny Bossuyt, de moeder van Joselito en Gwendolyn en de ‘miema’ van Warre. “Ja, de kleine kon ‘mammie’ niet uitspreken en noemde me ‘miema’ en dat is al vijf jaar lang zo gebleven”, zegt ze. “Mijn man is aannemer van bouwwerken, zoon Joselito helpt mee met hem en dochter Gwendolyn is gerante in het Kruidvat. Maar alle vier kunnen we onze gewone beroepsactiviteit niet uitoefenen door de coronamaatregelen. Voor mijn zaak, ‘Couture Ann’, vroeg ik voor die verplichte sluiting de door de overheid beloofde premie aan.”

Ann begon met haar winkel en zelfstandige activiteit in 1989. “Kleding maken, breien…. Vorig jaar onderging mijn winkel een ware metamorfose en ook het aanbod is een beetje anders. Nu richt ik mij vooral op mijn cursussen naaien en breien, maatwerk en retoucheren (naailessen op woensdagavond, donderdagmiddag en -avond, red.), de verkoop van breiwol en diversen ben ik gestopt. Net als mijn andere activiteiten kunnen die door de coronamaatregelen nu voorlopig niet meer doorgaan. Via chat kan ik wel nog virtueel uitleg geven als men dat wil.”

Mondmaskers

Het was dochter Gwendolyn die met het idee kwam om in die periode van gedwongen werkloosheid mondmaskers te stikken. “En we vonden dat met zijn allen een goed idee. Zo kunnen we op onze manier hulp bieden waar ze die nodig hebben.”

“Geen duizenden stuks, maar kleinschaliger. Maandagavond hadden we er toch al 550 op de teller staan. Allemaal katoenen maskers. Via burgemeester Carine Dewaele deed ik een oproep aan de Lendeledenaren die katoenen stof in huis hadden en er een deel konden van missen voor onze mondmaskers. Die oproep is meer dan geslaagd moet ik zeggen. De milde ‘schenkers’ allemaal opnoemen kan niet omdat dit ons té ver zou leiden. Maar van De Kringloop bijvoorbeeld kregen we 60 kilo katoen. Ook heel wat Lendeledenaren en mensen uit de regio schonken ons katoen. Die oproep geldt trouwens nog altijd: wie katoenen stoffen heeft die hij niet meer gebruikt, mag die binnendragen in wasserij De Meibloem in de Rozebeeksestraat waar ze eerst gereinigd en gedesinfecteerd en nadien aan mij bezorgd worden.”

De maskers zijn vooral bestemd voor de mensen uit de zorgsector. “Maar als er anderen zijn die een mondmasker willen, dan zorgen we daar ook voor. Volledig gratis voor zowel de zorgverleners als de anderen!”

Met drie

‘Ten huize’ Ann Lannoo zijn ze, de coronamaatregelen in acht genomen, met drie aan het werk. “Mijn dochter Gwendolyn, mijn man Benny en ikzelf. Maar we zijn niet de enige die mondmaskers maken.”

“Er zijn nog tal van vrijwilligers die de komende dagen en weken achter hun naaimachine zullen zitten. Hoeveel mondmaskers wij hier nog zullen maken is moeilijk in te schatten. Maar we blijven dat alvast doen zolang er vraag naar is.”

Dat onze inzet en die van vele vrijwilligers een druppel op een hete plaats zou zijn, is niet waar. Baat het niet, dan schaadt het niet. Ik heb wel het gevoel dat ik iets moet terugdoen voor de premie die ik krijg omwille van de verplichte winkelsluiting. Kijken en niks doen, is trouwens niet aan mij en mijn gezin besteed. En ik heb uit de grond van mijn hart respect voor al wie op een of andere manier deze crisis helpt bestrijden. Moge iedereen gezond en wel door deze moeilijke periode komen.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier