Ann Herpels is directeur van WZC De Meers: “Nu de vaccinaties volop lopen, ben ik iets rustiger”

Ann Herpels: “Die vijf doodskisten aan de lift in het paasweekend, dat beeld zal me altijd bijblijven...” (foto HDV)
Ann Herpels: “Die vijf doodskisten aan de lift in het paasweekend, dat beeld zal me altijd bijblijven...” (foto HDV)
Redactie KW

De Meers is één van de woonzorgcentra in Vlaanderen waar corona het hardst heeft toegeslagen. Alleen al in de eerste golf zijn er 63 doden gevallen. “Laat ons hopen dat 2021 beter wordt”, zegt directeur Ann Herpels. “De vaccinaties zijn aan de gang. Dat is al geruststellend.”

Ann Herpels oogt vrij ontspannen. De toestand is dan ook niet te vergelijken met hoe het er vorig jaar aan toeging in De Meers, met 300 erkende bedden een van de grootste woonzorgcentra in Vlaanderen.

Jullie blikken met zijn allen terug op een zwaar jaar. Was er een moment dat de moed je in de schoenen dreigde te zinken?

“Ik ben niet iemand die snel het hoofd laat hangen, maar ik weet wel dat het niet veel gescheeld heeft tijdens dat afschuwelijke paasweekend van vorig jaar. Op die twee dagen alleen stierven er acht van onze bewoners aan covid-19. Toen ik die zondag aan de lift voorbijstapte, zag ik daar vijf kisten staan en dat beeld zal me altijd bijblijven. Ook al ken je de overledenen niet, dat pakt je toch enorm…”

Is er nu nog iemand besmet met het coronavirus in De Meers?

“Neen, hout vasthouden, want we zijn er ons goed van bewust dat een nieuwe uitbraak nog altijd kan. We blijven op onze hoede en van zodra er ook maar een klein vermoeden is van besmetting gaan we over tot testen. Ik denk dat het veelvuldig testen nu een van onze sterktes is. In die beginperiode hadden we amper testkits. In onze voorziening verzorgen we nu wel een klein aantal besmette en revaliderende personen op vraag van het Lourdes-ziekenhuis. Die afdeling is wel volledig afgesloten van de rest van ons woonzorgcentrum.”

De vaccinaties zijn inmiddels aan de gang, maar niet iedereen laat zich inenten?

“Neen, bij bewoners hebben we een vaccinatiegraad van ongeveer 92 procent. Een aantal van hen weigert het vaccin, maar er zijn natuurlijk ook mensen bij die onlangs covid doorgemaakt hebben en pas 14 dagen nadat ze genezen zijn het vaccin mogen krijgen. Van de medewerkers weigert ongeveer tien procent het vaccin. Bij velen is dat uit schrik voor mogelijke bijwerkingen. We kunnen ook niemand verplichten. We proberen wel iedereen te overtuigen, maar dat lukt niet altijd. De bewoners en personeelsleden die zich wel laten vaccineren, kregen inmiddels een eerste inenting. Het tweede vaccin voor bewoners zal begin februari gezet worden.”

Mensen in serviceflats moeten langer wachten op hun vaccin en dat zorgde hier en daar voor gemor in Vlaanderen. Hoe was het hier?

“Dat was bij ons niet anders. Misschien lag het bij ons zelfs nog iets gevoeliger, omdat de bewoners van onze serviceflats van De Varent wel meteen een eerste vaccin kregen toegediend, terwijl zij die verblijven in een van de assistentiewoningen van de Coorenblomme in Desselgem het nog niet mochten hebben. De reden is dat De Varent rechtstreeks in contact staat met De Meers, wat niet zo is met de Coorenblomme. De verantwoordelijken in Desselgem hebben dat proberen uit te leggen, maar bij een deel van de mensen blijft het moeilijk liggen.”

Na die eerste zware golf vertelde je dat het niet langer mogelijk zal zijn om iedereen toe te laten in de cafetaria en het restaurant. Blijf je daarbij?

“Dat heb ik vorige zomer gezegd toen we met zijn allen nog heel erg onder de indruk waren van de gevolgen van die eerste zware golf. We hebben altijd een heel open beleid gehad en ik hoop dat we dat zullen kunnen behouden. Voor onze bewoners is het enorm belangrijk dat ze ook eens kunnen samenkomen op een plaats die normaal aanvoelt.”

Heeft het virus bepaalde tekorten blootgelegd in De Meers, met een gebouwencomplex dat relatief nieuw is?

“Ja, de kleinere groepen die we vorig jaar binnen de grote afdelingen hebben gevormd, gaan we behouden. Ook loopt er inmiddels een aanvraag bij de stad om een aantal leefruimtes groter te maken. We hebben vastgesteld dat een deel toch te klein is.”

Wat heb jij als directeur geleerd van het rampjaar 2020?

“Dat het in crisistijden nog meer dan anders nodig is dat de personeelsleden goed opschieten met mekaar. Ik heb ook gemerkt hoe belangrijk het wel is over verantwoordelijken te beschikken die er goed in slagen om leiding te geven aan hun mensen. Algemeen heeft corona de oudere populatie opnieuw op de kaart gezet. Ik denk dat iedereen nu beseft hoe belangrijk de ouderen zijn.”

Wat hoop je voor 2021?

“Dat we een rustiger jaar tegemoet gaan en ons opnieuw met andere zaken kunnen bezighouden dan met corona. Verder hoop ik dat onze medewerkers eveneens in rustiger omstandigheden hun job kunnen uitvoeren. Het voorbije jaar was onwaarschijnlijk zwaar. Iedereen hier heeft overuren moeten draaien en daarbij zijn velen zwaar in het rood moeten gaan. Meer van dat kunnen we echt niet hebben.”

Bij het ter perse gaan waren er opnieuw drie positief geteste bewoners in De Meers.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier