Ann-Elise Lietaert uit Langemark: “Ik noem mezelf liever ‘verbeelder’ dan fotografe”

Ann-Elise Lietaert. (Foto RB)
Redactie KW

Drie jaar geleden gaf orthopedagoge Ann-Elise Lietaert haar leven een andere richting. Na heel wat opleidingen voelde ze zich gewapend genoeg om als zelfstandig fotograaf door het leven te gaan. Als fotografe is zij gevoelig voor wat mensen denken en doen. Nu pakt ze voor het eerst met een echte tentoonstelling uit. Anderhalve maand lang is in het Langemarkse gemeentehuis haar werk in de tentoonstelling ‘Gebrek aan jou!’ te zien.

Haar beelden handelen over een opmerkelijk thema. ‘Smartphones’ zijn haar stokpaardje. “Met mijn twee broers, Arne en Alexander, en twee zussen, Ann-Sofie en Annemie, groeide ik op bij onze ouders Antoon en Marijke Verhalle”, stelt Ann-Elise (33) zichzelf voor. Samen met haar partner Jonathan Boone (35), en de zoontjes Iben (7) en Rube (8) woont ze in Poelkapelle.

“Ik ging naar school, zoals de meeste kinderen hier: het lagere onderwijs in Poelkapelle, het middelbaar in Ieper. Naar mijn gevoel had ik veel vroeger mezelf kunnen worden, had ik toen, net als mijn kinderen nu, de kans gehad om in een Steinerschool te kunnen school lopen. Ik ben iemand die meeleeft met de seizoenen, die zo ontzettend veel van verhalen houdt en voor wie alles in verbinding moet staan. Het is heerlijk om te zien hoe mijn kinderen elk vak op een kunstzinnige manier verwerken en telkens weer tot de kern komen. Hoe hun leerkrachten hen meenemen in de wondere wereld van verhalen, getallen, handwerk,… Het is zo fijn om te zien hoe mijn kinderen echt ‘goesting’ hebben om de wereld te ontdekken.”

Zelf ontplooien

“Zelf studeerde ik na mijn middelbaar orthopedagogie. Vooral vakken als sociologie en pedagogiek vond ik bijzonder boeiend”, weet Ann-Elise. “Als orthopedagoge werkte ik in de bijzondere jeugdzorg en in de ouderenzorg. Toch had ik het gevoel dat ik niet meer dicht bij mezelf stond. Ik voelde de drang om de dingen te ontplooien die ik als kind graag deed. Ik schreef me in voor lessen ‘woord’ aan de StAP en ‘beeldende vormgeving’ in de SASK. Beelden en woorden zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het was geen keuze om fotografe te worden. Ik weet ook niet of je me wel een echte fotografe kan noemen. Ik noem mezelf eerder een ‘verbeelder’. Beelden en woorden zijn mijn manier om te aarden. Een manier om mijn indrukken te veruiterlijken”, haalt Ann-Elise aan.

“Ik hou van mensen die buiten de lijntjes durven kleuren, die trouwen op hun blote voeten”

“Naast mijn fotografie illustreer ik ook. Een fijne manier om mijn wereld vorm te geven. Cursussen en workshops volg ik vooral in Nederland”, vertelt Ann-Elise. “Ik startte op 1 april 2016 in bijberoep. Hoofdzakelijk met illustraties. In het voorjaar kreeg ik de vraag of ik een huwelijk wou fotograferen. Een beetje schoorvoetend begon ik aan die opdracht, want zoiets had ik eigenlijk nog nooit eerder gedaan. In oktober 2016 werd ik volledig zelfstandig. Geen evidente keuze, maar wel een beslissing die me ongelooflijk gelukkig maakt.” (lacht)

‘Gebrek aan jou’

Gebrek aan jouis mijn eerste, echte tentoonstelling. Maar stiekem zie ik bijvoorbeeld mijn illustratiewerk voor de volksverhalenroute of Merk De Stad in Roeselare ook als doorlopende tentoonstellingen”, glundert Ann-Elise. “Zowel in mijn illustraties als in mijn fotografie vind je steeds een onderliggende boodschap van ‘houden van elkaar’ en ‘zorg voor deze wereldbol’. Kinderen met glinsterde oogjes, wilde haren en vuile voeten vind je vaak in mijn werk terug. Kinderfotografie is echt wel mijn ding. Ik hou ook enorm van mensen die buiten de lijntjes durven kleuren, die trouwen op hun blote voeten bijvoorbeeld. En heel heerlijk wordt het als ik van zo’n reportage dan ook nog eens een album mag maken. Ik vind het zalig om woord en beeld tot één mooi geheel te laten samenvloeien.”

Anne-Elise Lietaert in het gemeentehuis Ann-Elise Lietaert exposeert 'Gebrek aan jou' Op de foto zien we Anne-Elise samen met cultuurfunctionaris Saskia Candry alsook de gemeentelijke overheid en genodigden tijdens de opening van haar tentoonstelling in het Langemarkse gemeentehuis. (Foto RB)
Anne-Elise Lietaert in het gemeentehuis Ann-Elise Lietaert exposeert ‘Gebrek aan jou’ Op de foto zien we Anne-Elise samen met cultuurfunctionaris Saskia Candry alsook de gemeentelijke overheid en genodigden tijdens de opening van haar tentoonstelling in het Langemarkse gemeentehuis. (Foto RB)

“Ik vind het heel fijn om te mogen tentoonstellen in eigen gemeente. Zonder de volksverhalenroute had ik hoogstwaarschijnlijk ‘de stap’ nog steeds niet durven zetten. Mijn favoriete sport is naar mensen kijken. In mijn verbeelding voeren ze steeds hele gesprekken. Verder houd ik van laatavondgesprekken, woord, beeld en muziek. Ook de oudervereniging Koningsdale Steinerschool Ieper beschouw ik als mijn hobby. Ik zou het heel fijn vinden om ooit op een dag woord en beeld naast elkaar te kunnen gebruiken in een sociaal-artistiek project. Een kinderboek uitbrengen staat ook al jaren op mijn lijstje.”

‘Gebrek aan jou’, tot 20 april in het gemeentehuis van Langemark. Info: 0498 40 18 57 info@ann-elise.be.

(RB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.