Ankers voor verdienstelijke VMS’ers in Roeselare

Op de uitreiking van de Ankers in de VMS zien we vlnr. oud-leerlingenvoorzitter Vincent Vanhoorne, Luc Vanrobaeys, Justine Cappelle, Pieter Van Landeghem en VMS-directeur Willy Phlypo. © Stefaan Beel
Peter Soete

Ieder jaar reikt de oud-leerlingenbond van de Vrije Middelbare School drie ankers uit aan drie verdienstelijke oud-leerlingen. De Ankers gingen dit jaar naar oud-leerlingen Pieter Van Landeghem en Justine Cappelle en naar VMS-directeur Luc Vanrobaeys

Luc Vanrobaeys volgde in het VTI de richting industriële wetenschappen met als optie informatica.

Na een bachelor elektromechanica en een bachelor programmeren begon hij voor een Nederlands IT-bedrijf in Brussel en Roeselare. Ondertussen volgde hij ook de zogenaamde D-cursus om zijn pedagogisch diploma te behalen en les te kunnen geven.

Begin van de jaren 90 maakte Luc de overstap als leerkracht naar het avondonderwijs en later de VMS. In 2003 werd hij onderdirecteur en later directeur eerste graad. In de VMS stuurt hij ook de werking van het secretariaat en de leerlingenbegeleiders aan en volgt hij de bouwdossiers van nabij op. Al meer dan 15 jaar vormt hij een tandem met directeur Willy Phlypo.

Pieter Van Landeghem

Pieter Van Landeghem koos er in het vierde middelbaar voor om de overstap naar de VMS te maken. In het verlengde daarvan vatte hij in het hoger onderwijs de lerarenopleiding handel, bureautica en informatica aan. Nadat hij zijn diploma behaalde kon hij meteen aan de slag in het technisch instituut Sint-Vincentius in Torhout. Toen hij na twee jaar de kans kreeg om het zevende jaar logistiek in zijn school uit te bouwen, twijfelde hij geen moment.

De inspanningen die Pieter doet om jongeren een succesvolle buitenlandse stage te laten meemaken, blijven niet onopgemerkt. VLEVA, het Vlaams-Europees verbindingsagentschap bekroonde hem begin dit jaar met de titel Ster van Europa. Volgens de wedstrijdjury is Pieter Van Landeghem een leerkracht die collega’s en leerlingen aanmoedigt om met een open blik over de landsgrenzen te kijken. De andere genomineerden waar onder meer Steven Van Hecke, professor Europese politiek aan de KU Leuven en de actiegroep Youth for Climate die werkt rond het klimaatdebat. Momenteel geeft Pieter nog een 9-tal uur per week les in Torhout. De rest van zijn tijd besteedt hij aan zijn taken als internationaliseringscoördinator. Vanuit die functie vertoeft hij vaak in het buitenland.

Justine Cappelle

Na twee jaar in de Broederschool maakte Justine Cappelle in haar derde jaar secundair de overstap naar de VMS. Op 18-jarige leeftijd koos Justine voor een opleiding aan de hogeschool voor audiovisuele kunsten RITCS in Brussel. Als afstudeerproject op het RITCS maakte ze de documentaire Maregrave. Op het Filmfestival van Oostende won Maregrave een Ensor voor de beste cinematografie voor een kortfilm.

De stad Roeselare bekroonde Justine dit jaar tot Cultureel Ambassadeur van de stad. Naast de eer is aan deze titel ook een subsidie verbonden. Met dat geld werkt Justine momenteel aan de documentaire Over The Top. Deze prent gaat over de drang naar langdurige erkenning die de millenniumgeneratie voelt in de vluchtige wereld van vandaag. In deze documentaire volgen we kunstenaar en VMS-oud-leerling Floris Caes. Met Over The Top lonkt ze trouwens naar de Verenigde Staten, waar ze haar nieuwste film graag op bekende festivals als Sundance of Tribeca zou krijgen. In opdracht van de VRT maakt ze dan weer een documentaire met als thema familie, een film waarin het Vlaamse acteurskoppel Filip Peeters en Ann Miller te zien zal zijn. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier