Anjers voor WZC De Groene Verte in Merkem

Het is stil in de omgeving van het woonzorgcentrum de Groene Verte, er zijn geen bezoekers en de voordeur op slot. Anjerkweker Rik Degryse uit de Hoge Ieperweg in Merkem komt met zijn bestelwagen opgereden, hij komt zijn bloemen schenken aan de rusthuisbewoners in deze coronatijden.

Op de foto vlnr vrijwilliger Jean-Paul Dewyse, pastoraal zorgdrager Karien Vanthuyne, anjerkweker Rik Degryse en verantwoordelijke zorg Romina Castelein bij het overhandigen van de bloemen. (foto ACK)

“Door het coronavirus zijn de markten en de export gesloten, ook op de veilingen in België en Nederland kunnen we niet terecht met onze bloemen”, vertelt Rik. “De productie stilzetten kunnen we niet, dit is een levend product en ik ben verplicht om ze te snijden. Nu alle bloemenwinkels en groothandels dicht zijn tot en met 5 april zijn alle bloemen voor de composthoop. Na alle werk, energie en liefde die ik hierin gestoken heb kan ik dat niet over mijn hart krijgen dus nam ik contact met De Groene Verte om mijn bloemen te schenken. Zo brengen ze wat kleur en vrolijkheid bij de bewoners.”

Bij de Groene Verte is men enthousiast over het initiatief van Rik. “We doen er alles aan om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken”, klinkt het bij Karien Vanthuyne. “Een bloemetje is altijd aangenaam en zeker nu zullen deze bloemen blijheid brengen bij onze bewoners. Prachtig dat Rik dit wil doen.”

Grote verliezen

Intussen lijdt Rik wekelijks grote verliezen. “Ik kan de bloemen niet laten stoppen van groeien en bloeien en ik kan nergens heen ermee. Wekelijks verlies ik nu een 10.000 euro en hoe verder in het seizoen we komen, hoe groter het verlies zal zijn. Tegen de feestdagen mogen we rekenen op 20.000 euro per week. Hopelijk komt het na 5 april goed anders zullen er in onze sector grote drama’s gebeuren. De vaste kosten blijven lopen hopelijk komt er hulp vanuit de overheid zodat we ons kunnen rechthouden. Op de veiling in Nederland mag per dag 30% worden aangevoerd maar omdat het ook daar stil ligt wordt van die 30% nog eens 70% vernietigd, dat is te gek voor woorden. Ik kan zelfs de transportkosten hiervoor niet betalen,” zucht Rik. “Nu komt er een Engelse feestdag aan maar ook naar daar kunnen we niet exporteren. De traditionele topdagen voor bloemen zijn Pasen, secretaressedag en ook de huwelijken en begrafenissen liggen stil…Ik hoop dat het tegen Moederdag opgelost is.” Intussen brengt het gebaar van Rik een glimlach op het gezicht van de bewoners, en dat verzacht toch een beetje de pijn van de onzekere situatie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.