Anja was eerste baby ooit geboren in oud Sint-Jozef in Oostende: “Ik moest en zou er ook bevallen”

Anja Florée was de eerste baby die geboren werd in het oud Sint-Jozefsziekenhuis, dat nu afgebroken wordt. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het verhaal dat we vorige week al schreven over de afbraak van het oude Sint-Jozefziekenhuis is nog niet ten einde. Deze week gingen we op zoek naar de allereerste baby die ooit het levenslicht zag in het oude ziekenhuis. En dat is Anja Florée, intussen 46 jaar.

De afbraakwerken aan het oude Sint-Jozefziekenhuis gaan in sneltempo. Heel wat mensen hebben leuke herinneringen aan het oude ziekenhuis, maar ook minder leuke. Omdat we liever over heuglijke gebeurtenissen schrijven, gingen we op zoek naar Anja Florée, de eerste baby die in het Sint-Jozefziekenhuis geboren werd.

Hoewel het Sint-Jozefziekenhuis in 1948 al gesticht wordt door het Verbond der Christelijke Mutualiteiten en de zusters Dominicanessen, duurt het tot 1974 voor de gloednieuwe materniteit wordt opengesteld. In Oostende waren er immers heel wat zogenaamde ‘moederhuizen’ waar baby’s werden geboren.

In de jaren 70 werden aparte ‘moederhuizen’ bij wet verplicht om af te bouwen om vervolgens als afdeling te worden ondergebracht in algemene ziekenhuizen. Na de bouw van twee nieuwe vleugels en in akkoord met de kraamafdeling St.-Elisabeth in de Zwaluwenstraat, die bereid was om haar 38 bedden te sluiten, kon het Sint-Jozefziekenhuis haar kraamafdeling openen met 30 bedden.

Op 3 oktober 1974 is het eindelijk zo ver. Anja Florée wordt er geboren. Ze is de dochter van Johanna Desaever en Raymond Florée. Ze is het zusje van Kurt (overleden in 1990) en Nancy die vijf jaar voor Anja het levenslicht zag.

In de bloemetjes gezet

“Zelf herinner ik me uiteraard niets meer van mijn geboorte”, lacht Anja. “Maar mijn ouders hebben mij natuurlijk wel het een en ander verteld. Mijn ouders vertelden me dat ze die dag met drie koppels waren binnengekomen om te bevallen. De zusters lieten hen weten dat ze zich maar beter konden haasten, want dat ze wel eens de eerste baby ooit geboren in het Sint-Jozefziekenhuis op de wereld konden zetten. Mijn mama was amper een half uur binnen toen mijn papa al een van de zusters moest roepen, want lang zou het niet meer duren. En daar was ik, als eerste baby in het ziekenhuis.”

© Jeffrey Roos

De ouders van Anja werden in de bloemetjes gezet. “Toen ik tien jaar werd, werden mijn ouders en ik uitgenodigd in het ziekenhuis”, gaat Anja verder. Er vond op 9 oktober 1984 een plechtige eucharistieviering plaats in de kapel van het ziekenhuis. Ik mocht er een bloem overhandigen aan mijn mama. Ikzelf mocht een dankwoordje voorlezen als eerstgeborene van het ziekenhuis. Ik werd daarin gevraagd de dokter en zuster Hildegarde te bedanken die toen mijn mama en mezelf hebben bijgestaan bij de geboorte.”

Op donderdag 9 juli 1998 wordt Anja’s dochter Imana Vanmechelen geboren, en jawel… ook in het Sint-Jozefziekenhuis. “Er bestond geen discussie over waar ik zou bevallen”, herinnert Anja zich nog. “Ik moest en zou in het ziekenhuis waar ik zelf werd geboren, bevallen. Mijn man en ik werden er nog maar een keer in de bloemetjes gezet.”

Vissen in de binnentuin

“Wat ik mij nog van het ziekenhuis herinner? De lange gang richting cafetaria zal mij altijd bijblijven. Als jonge meid was ik altijd gefascineerd door de vissen die er in de binnentuin zwommen.”

“Ik zie nog perfect de binnenkant van het ziekenhuis voor me. Ach, zoveel herinneringen. Jammer dat het tegen de vlakte gaat, maar in plaats daarvan komt er iets moois”, besluit Anja.

In 2002 is Anja’s mama overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Anja’s papa leeft nog en wordt in augustus 84 jaar.

Wie was de laatste baby in Sint-Jozef?

Wij zijn ook op zoek naar de laatste baby die ooit het levenslicht zag in het oude Sint-Jozefziekenhuis. Die moet geboren zijn rond half oktober 2012. Ben jij die baby of weet je wie die boreling was? Stuur dan een mailtje naar info@jeffreyroos.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten