Anja organiseert wafelverkoop voor slachtoffers watersnood: “Mensen houden zich recht dankzij vrijwilligers”

Kurt Decleir en Anja De Corte van café Optimist in Kortemark, ze organiseert een wafelverkoop tvv de kinderen van de watersnood in Wallonië. © GINO COGHE Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Anja De Corte van Café Den Optimist trok op 28 juli een eerste keer naar de zwaar getroffen streek van de watersnood. Nu start ze met de verkoop van wafeltjes ten voordele van de Waalse kinderen. Met de opbrengst wil ze hen toch enigszins een onvergetelijke sinterklaas bezorgen.

Anja De Corte (50) is sinds november 2013 uitbaatster van café Den Optimist in de Hoogledestraat 15. Net als veel mensen was ze erg getroffen door de beelden van de watersnood in Wallonië. “Ik zag op televisie de streek waar ik vroeger, en nog steeds, graag op vakantie ga”, gaat Anja van start. “In april waren we nog rond Luik, de beelden van de verwoesting daar raakten me extra hard.”

“Ik schreef me in bij het Rode Kruis Vlaanderen, maar toen ik niet meteen een reactie kreeg, zocht ik verder contact met hulpgroepen op Facebook. Zo trok ik op 28 juli een eerste keer naar Trooz. Van de gemeente daar kregen we een locatie toegewezen. Samen met drie andere Vlamingen boden we hulp aan een invalide dame.”

Op veel plaatsen is er nog geen stromend water, gas of elektriciteit

“Alhoewel ze alles kwijt was, verkoos de dame niet te verhuizen, haar huurhuisje was alles wat ze nog had. We hielpen er de kelder, die nog vol water en slijk stond, leeg te maken. Vooral de geur, die is me het meest bijgebleven. De geur zie je niet op tv. Toen ik thuiskwam heb ik mijn partner een dikke knuffel gegeven en gezegd: “Wij leven hier in luxe…”

In totaal ging Anja vijf keer terug, onder andere ook naar Chênée, waar ze dit keer met een groep van 80 Walen meehielp, waaronder de burgemeester van Ath en zijn echtgenote. “Ik hielp er bij een meisje van 13 jaar, dat samenwoonde met haar twee invalide grootouders”, vertelt Anja. “Schrijnende verhalen: hele wijken, straten zijn weg. Heel wat mensen zijn hun auto kwijt. Bedenk maar eens hoe je dan boodschappen doet als ook de winkels ter plaatse leeg zijn en je 5 à 10 km verderop moet?”

“De gemeentediensten van ter plaatse deden wat ze konden, maar die waren zelf alles kwijt. Van het Rode Kruis hebben we inderdaad weinig gezien, maar de leden die er wél waren, hielpen ook echt wel”, merkte Anja. “Ik was ook getroffen door de vele vrijwilligers. De bewoners houden zich recht dankzij de steun van de vrijwilligers, zeggen ze.”

Sinterklaas

Anja betreurt dat je in de media nog weinig hoort over de ramp. “Nochtans is er nog veel nood. Ik hoor dat er op veel plaatsen nog geen stromend water, gas of elektriciteit is. En straks staat de winter voor de deur.”

Anja nam zo goed als ze kon als wat hulpgoederen mee, niet evident met een gewone personenwagen. “Ondertussen richt ik me samen met de scholen van Kortemark vooral op de kinderen. De scholen hebben beloofd tekeningen te maken voor de Waalse kinderen. Om hen moed in te spreken. En samen met drie verschillende hulpgroepen uit omliggende provincies start ik nu met een wafeltjesverkoop. Met de opbrengst willen we degelijk speelgoed aankopen zodat de kinderen toch nog een leuke sinterklaas hebben”, besluit Anja.

“We starten de actie nu om uit het vaarwater van onze plaatselijke verenigingen te blijven, want we beseffen dat ook zij het moeilijk hadden het voorbije jaar.” (Trui Lievens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.