Animal Rights kritisch voor verloting veulen op Pittemse prijskamp

Wie een lotje van 2,5 euro kocht, kon dit keer veulen Twilight winnen. © JCR
Redactie KW

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights uit felle kritiek op de verkoop van een veulentje via een loterij op een paardenprijskamp in Pittem. De praktijk is normaal wettelijk verboden, maar het ministerie van Dierenwelzijn stond een uitzondering toe. “Dieren cadeau doen terwijl de paardenasielen overvol zitten is een slecht signaal”, klinkt het bij Animal Rights.

Op de paardenprijskamp in Pittem ging alles donderdag al voor de 58ste keer zijn gangetje, inclusief de jaarlijkse verloting van een veulen. De organisatie was dan ook verbaasd dat Animal Rights kritiek uitte op hun loterij. Wie een lotje van 2,5 euro kocht, kon dit keer veulen Twilight winnen.

“Ontoelaatbaar”, vindt Els van Campenhout van Animal Rights. “Dieren zijn levende, voelende individuen die respect verdienen. De waarde van het veulen wordt herleid tot 2,5 euro. Dit getuigt van geen enkel respect naar het dier toe. Bovendien is het een slecht signaal om dieren cadeau te doen in tijden waarin ook erkende paardenasielen propvol zitten.”

Bij wet verboden

Dieren verloten is nochtans bij wet verboden, maar de organisatie krijgt jaarlijks een uitzonderlijk van de Vlaamse overheid. “In dit geval gaat het om dierenvrienden die een veulen een warme thuis willen geven”, klinkt het op het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “De organisatie moet zich uiteraard wel aan enkele specifieke voorwaarden houden. Zo moet de winnaar de keuze krijgen tussen het dier of een alternatieve prijs en moet er gecheckt worden of die over de nodige accommodatie en kennis beschikt om voor zo’n dier te zorgen.”

Organisator Johan Lannoo bevestigt die maatregelen. “Ik snap de kritiek dan ook niet. Die komt van mensen die geen voeling hebben met de agrarische sector”, zegt hij. “De mensen die op de prijskamp aanwezig waren zijn met passie voor hun vak bezig en verzorgen hun dieren goed. We kijken dan ook altijd of het dier goed terecht kan komen.”

De gelukkige winnaar Gabriel Desimpel en zijn vrouw Bea Luyckx.
De gelukkige winnaar Gabriel Desimpel en zijn vrouw Bea Luyckx.© JCR

Donderdag ging het veulentje uiteindelijk naar Gabriël Desimpel uit Lendelede, een gepensioneerd paardenkweker. “Ik kan verzekeren dat het veulen een goede thuis kan krijgen”, beloofde hij alvast.

(VD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier