Animal Rights dient nieuwe klacht in tegen varkensslachthuis Tielt

© KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights zal een nieuwe klacht indienen tegen het varkensslachthuis Debra in Tielt wegens dierenmishandeling. Volgens de organisatie zijn er nieuwe bewijzen van recente dierenmishandeling in het slachthuis. Eind 2019 werd het slachthuis al veroordeeld tot een geldboete voor dierenmishandeling. De inbreuken kwamen toen aan het licht door undercoverbeelden van Animal Rights.

Volgens Animal Rights blijkt uit inspectierapporten van de dienst Dierenwelzijn dat er tussen oktober en december van 2021 opnieuw inbreuken waren in het slachthuis.

“Varkens werden geslagen, een kreupel dier dat niet zelfstandig uit de vrachtwagen kon komen werd eerst natgespoten met een waterslang voordat het verkeerd bedwelmd werd met het bedwelmingstoestel, er waren problemen met verdovingsmateriaal dat niet werkte zodat de dieren pas werden bijverdoofd aan de bloedcarrousel. Het slachthuis nam daarbij geen eigen initiatief om de slachtlijn stil te leggen en deed dat pas nadat Dierenwelzijn optrad.”

Inbreuken milieuvergunning

Animal Rights spreekt ook van inbreuken op de milieuvergunning. “Uit recente cijfers die Animal Rights heeft opgevraagd bij het FAVV blijkt dat slachthuis Tielt in 2021 honderdduizenden varkens illegaal heeft geslacht. Er werden in 2021 maar liefst 1.737.629 varkens geslacht, terwijl de omgevingsvergunning geldt voor 1.500.000 varkens per jaar. Het slachthuis is dus illegaal met hun uitbreiding van de slachtcapaciteit begonnen”, aldus Van Campenhout.

Daarom dienst de organisatie nu opnieuw een klacht in tegen het slachthuis. Dat gebeurde enkele jaren terug ook al, om dezelfde reden. “De horror gaat gewoon door in slachthuis Tielt. Wij eisen de onmiddellijke sluiting”, zegt Els Van Campenhout, campagnecoördinator bij Animal Rights.

Afgelopen weekend voerde Animal Rights al actie naar aanleiding van het vijfjarige bestaan van de undercoverreportage over het slachthuis. De actievoerders verzamelden in Kortrijk met een rijdende ledwagen waarop de undercoverbeelden op een groot scherm geprojecteerd werden.

Actie

Op zaterdag 26 maart voert Animal Rights samen met GAIA, Bite Back en Rose’s Law: Animal Bill Of Rights Belgium actie voor het slachthuis in Tielt.

Debra Tielt betreurt de actie van afgelopen weekend. “We betreuren dat de actiegroep oude en gedateerde beelden heeft verspreid tijdens de actie zaterdag. De getoonde beelden waarop dieren mishandeld werden, stammen uit het jaar 2017 en zijn op geen enkele manier representatief voor de huidige situatie in het Exportslachthuis Tielt”, klinkt het. Het bedrijf geeft toe dat het sinds 2019 enkele waarschuwingen kreeg van de Dienst Dierenwelzijn.

“Hoewel dit om een beperkt aantal waarschuwingen gaat, nam Debra deze vanzelfsprekend ernstig. Daartoe heeft de organisatie steeds onmiddellijk de nodige maatregelen getroffen om tegemoet te komen aan de vermelde problemen. Daarnaast willen we ook benadrukken dat het om waarschuwingen gaat en niet om officiële pv’s, wat erop duidt dat dit om gebeurlijke, maar even goed te vermijden, incidenten gaat.”

Volgens het slachthuis zijn de technische defecten omtrent verdoving verholpen en kreeg de werknemer die de apparatuur in de drijfgangen op een oneigenlijke manier gebruikte, een sanctie.

(TM/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier