Angstige hond is al acht maanden op de dool: “Probeer haar niet zelf te vangen”

Het dier werd voor het laatst gezien in Waregem.© gf
Het dier werd voor het laatst gezien in Waregem.© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Overal in onze provincie duikt een bruin met witte hond op, dat blijkt ook op sociale media. Het dier blijkt al meer dan acht maanden op de dool te zijn. Niemand weet wie haar baasje is, maar vzw Franciscus Angels en vzw Verloren Pootjes doen er alles aan om haar te vangen. Ze doen een opmerkelijke oproep. “Ga alsjeblieft niet zelf achter de hond aan, zo jaag je haar alleen maar weg”, aldus voorzitter Anja Brems.

U zag haar misschien ook al op uw Facebooktijdlijn verschijnen, de magere bruin met witte hond die onze hele provincie lijkt door te trekken. Het dier is duidelijk al even op de dool. Het ziet er vuil uit en is broodmager. “We vermoeden dat de hond al zo’n acht maanden op straat leeft”, vertelt Anja. Zij volgt samen met de mensen van vzw Verloren Pootjes het hondje al sinds het de grens met Frankrijk overstak. “De vrijwilligers daar hebben haar ook maanden proberen te vangen, maar tevergeefs. Ze gaven haar de naam Duifje.”

Buitenlandse hond

Anja en haar vele vrijwilligers vermoeden dat het om een buitenlandse hond gaat, mogelijk uit Roemenië, dat door Fransen werd geadopteerd maar vervolgens is ontsnapt. “Wij hebben zelf een asiel in Roemenië en ik werk al jaren met dat soort honden. Ik herken ze ondertussen makkelijk.” Bovendien lijkt het dier heel vertrouwd te zijn met verkeer en goed in staat te zijn om genoeg voedsel te vinden om te overleven. “Een Franse of Vlaamse huishond had het nooit zo lang overleefd”, weet Anja.

Duifje werd eerder al in Frankrijk gespot.© gf
Duifje werd eerder al in Frankrijk gespot.© gf

Waar het baasje van Duifje gebleven is weet niemand. Maar echt verzot op mensen is het beestje niet. “Een vrijwilliger heeft haar gisteren uit zijn hand kunnen laten eten. Ze zit in overlevingsmodus en is dus erg gefocust op voedsel. Maar zodra hij de minste beweging maakte, ging ze aan het grommen en rende ze weg.”

Niet verwonderlijk volgens Anja, Roemeense honden associëren aanlijnen immers vaak met de mishandelingen die ze moesten ondergaan in zogenaamde killshelters. “Onze enige optie is dus een vangkooi. Maar dat hebben ze in Frankrijk ook al geprobeerd, en dat lijkt niet te werken.”

Speciale val

Gelukkig heeft Anja nog een troef achter de hand, een missietrap. Dat is een soort extra grote vangkooi waar de hond zich hopelijk wel zal in wagen. Enige probleem? Die bevond zich aan de andere kant van het land, in Limburg bij bevriende vzw Vermiste Pootjes. “Vrijwilligers hebben die 200 km ver gevoerd, tot in West-Vlaanderen. Dat is ver, maar het is onze enige optie om het dier veilig te stellen. Een verdovend pijltje zou met al die adrenaline in haar lijf wel eens haar dood kunnen betekenen.”

Om de val te laten werken, moet de hond wel op één plaats blijven, en ook dat is een probleem. “De hond wordt op een dag tientallen keren gespot. Mensen plaatsen dat op sociale media, waarop anderen beslissen om zelf achter de hond aan te gaan. Ik weet dat ze het goed bedoelen, maar net dat mag je niet doen. Zo een hond kan je van zijn leven niet vangen door erachteraan te gaan. Het enige dat die mensen doen is ze verder van onze vangkooien jagen.”

Wel bellen, niet jagen

Anja en haar vrijwilligers doen dan ook een oproep. “Als je het dier ziet, meldt dat dan meteen aan ons. Plaats het niet op een openbare Facebookpagina, maar geef ons een belletje of stuur ons een berichtje. En ga er vooral niet zelf achteraan. Zie je onze vangkooien ergens staan? Blijf dan zo ver mogelijk uit de buurt. Anders loop je het risico de hond weg te jagen. Voor we het weten zit ze dan in Nederland.”

Duifje werd ondertussen al gespot in Ardooie, Zwevezele (waar ze de Brugsesteenweg overstak), Arendonk en Ichtegem. “De laatste melding kwam op dinsdagavond uit Waregem. Daar werd ze gezien in de Stuyvenbergstraat. Ik ben ervan overtuigd dat we haar kunnen vangen als de mensen ons ons werk laten doen. Sommige vrijwilligers zijn al dagen aan een stuk in touw, met amper enkele uurtjes slaap per nacht. Er staat een opvanggezin klaar om Duifje een warme omgeving te bieden zodra ze gevangen wordt”, besluit Anja.

Zelf het dier gespot? Houd dan vooral afstand en jaag het niet op. Bel meteen naar Anja Brems op het nummer 0485 17 55 33.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier