Anglicaanse kerk voortaan ook exporuimte

Schepen Bart Plasschaert, Jody Paulus van de Anglicaanse kerkfabriek en schepen Hina Bhatti.© GLO
Schepen Bart Plasschaert, Jody Paulus van de Anglicaanse kerkfabriek en schepen Hina Bhatti.© GLO
Gillian Lowyck

De Anglicaanse kerk in de Langestraat in Oostende – of Engelse kerk, zoals het gebouw in de volksmond bekend staat – kreeg een grondige opknapbeurt. Er zullen nog altijd vieringen plaatsvinden, maar voortaan kunnen Oostendse kunstenaars de kerk ook gebruiken als exporuimte.

De Anglicaanse kerk in de Langestraat bestaat al meer dan 150 jaar. Vier jaar geleden werd het gebouw onbewoonbaar verklaard. De Anglicaanse kerk sloeg de handen in elkaar met de stad Oostende voor de renovatie van het gebouw.

De kerk werd gerenoveerd met het oog op een gedeeld gebruik: zowel voor erediensten als cultuur. “Oostendse kunstenaars zullen deze kerk kunnen huren als exporuimte”, zegt Cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V).

Evaluatie na een jaar

“Hiermee komen we tegemoet aan een grote vraag van de kunstenaars zelf. De Venetiaanse Gaanderijen zijn hier niet altijd geschikt voor. Dit is meer haalbaar. We zullen het project na een jaar evalueren. En het mag ook even gezegd worden: dit is een project die in de vorige legislatuur werd opgestart en waar goede afspraken werden gemaakt”, knipoogt hij.

Schepen Hina Bhatti (Open VLD), bevoegd voor toegankelijkheid, voegt er nog aan toe dat de kerk ook helemaal werd aangepast met het oog op de vereisten van toegankelijkheid: “Er kwam een nieuwe ingang met een dorpel van minder dan twee centimeter, er is een rolstoeltoegankelijk toilet…”

Aanvraag indienen

Kunstenaars zullen de ruimte kunnen aanvragen vanaf 5 januari 2021. Van zodra de coronamaatregelen het toelaten, kunnen er expo’s georganiseerd worden. Tijdens de Nacht van de Musea en Galerijen zal er sowieso iets plaatsvinden. “We verhuren de ruimte telkens voor drie weekends, tegen de prijs van 425 euro. Als we vergelijken met andere steden, zijn we hier zeker niet duur mee.”

De ingebruikgeving gaat van start op 5 januari 2021. Wie geïnteresseerd is, kan een aanvraag indienen via www.oostende.be/zaalverhuur-cultuur .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier