Angélique, secretaresse van Vincent Van Quickenborne: “Hij is soms té enthousiast”

Angélique Dekeyrel is de secretaresse van de burgemeester van Kortrijk. ?Je komt dagelijks met zo veel mensen in contact?, geeft ze één van de grote pluspunten van haar job. © a-WB
Redactie KW

Donderdag 16 april is secretaressedag. De hele dag lang brengen wij de stille werksters én werkers achter grote West-Vlaamse figuren voor het voetlicht. Angélique Dekeyrel is de secretaresse van burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne.

Hoe ben je personal assistant van Vincent Van Quickenborne geworden?

Angélique Dekeyrel: “Met een bachelor orthopedagogie op zak en een gezonde politieke interesse kreeg ik op een dag de vraag van Vincent Van Quickenborne of ik zin had om voor hem te werken. Omdat ik niet meteen zicht had op een job in mijn afstudeerrichting, heb ik die vraag toen positief beantwoord.”

Wat zijn je taken?

Angélique: “Ik sta vooral in voor het beheren van de agenda van Vincent Van Quickenborne. Dat bestaat dan vooral uit het doorverwijzen van de talloze mensen die contact met hem proberen op te nemen naar de juiste diensten of personen. Vergaderingen organiseren en algemeen office management behoren ook tot mijn takenpakket. Als personal assistant moet ik vaak beschikbaar zijn na de kantooruren. Zo krijg ik soms een telefoontje van een organisatie die hem verwacht of omgekeerd, bel ik hen op omdat hij bijvoorbeeld later komt. Dat ik nooit vakantie kan nemen is niet waar, maar het is wel zaak om alles goed gepland achter te laten.”

Wat vind je het leukste aspect van de job?

Angélique: “De vele contacten met mensen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Dat gaat dus van de stadsdiensten, kabinetten en partij tot bedrijven, verenigingen en particulieren. Dat vind ik absoluut het boeiendste aspect van mijn job.”

Wat zijn de uitdagingen aan je job?

Angélique: “Zoals in alle jobs, zijn er ook momenten waarop het niet altijd loopt zoals gehoopt. Mensen die hoopten op de aanwezigheid van de burgemeester moeten teleurstellen, is niet fijn, maar het hoort bij de job.”

Welke competenties moet je als PA van een politicus nog hebben?

Angélique: “Het is belangrijk dat je je kan aanpassen aan dringende gevallen en nieuwe omstandigheden. Stressbestendigheid is dus een must. Een gezonde dosis organisatietalent is ook heel mooi meegenomen, net als multitasken.”

Klikt het op persoonlijk vlak met de burgemeester?

Angélique: “Ik voel dat hij mijn werk waardeert. Vincent Van Quickenborne is een veeleisend persoon die meestal weinig tijd heeft om een praatje te maken. Maar dat maakt hij dan helemaal goed door te laten blijken dat hij tevreden is en dat geeft me dan weer een boost. We vullen elkaar trouwens heel goed aan. Zo kan de burgemeester enthousiast zijn, soms té enthousiast. Ik compenseer dat enthousiasme dan door hem te laten weten dat alles tijd nodig heeft en dat weet hij zeker te waarderen. Het doet hem meestal beseffen dat dat enthousiasme niet altijd de geschikte manier is om iets aan te pakken. Zo houden we elkaar in balans : hij de eeuwige rush, ik die de kalmte en het overzicht probeer te bewaren.”

Is het mogelijk een evenwicht te bewaren tussen werk en privé?

Angélique: “De job is zeker te combineren met een privéleven, zolang je goed kan plannen en thuis de taken wat kan verdelen. Mijn man en ik hebben een zoontje van 2,5 en tot nu toe is het altijd aardig gelukt om mijn tijd te verdelen tussen mijn gezin en mijn job. De planningskills die ik op mijn werk gebruik, pas ik thuis eigenlijk ook toe.”

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier